Delegacija slovenskih podjetij odhaja v kitajski Ningbo na 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016

petek, 03. junij 2016

Javna agencija SPIRIT Slovenija med 8. in 12. junijem 2016 organizira gospodarsko delegacijo v Ningbo na Kitajskem, na 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016. Na njem se bo Slovenija na 150 m2 velikem nacionalnem paviljonu pod sloganom - Slovenia, Your Hi-Tech, Innovative and Winter Sport Partner - predstavljala kot dežela visokih tehnologij, inovativnih produktov in storitev ter kot partnerica pri zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu in provinci Hebei.

China - CEEC Investment and Trade Expo 2016, ki ga skupaj organizirajo kitajsko ministrstvo za trgovino (MOFCOM), Vlada province Zheijang in Vlada mesta Ningbo, bo letos med 8. in 12. junijem 2016 potekal že drugič. Letošnja tema sejma je »Poglabljanje sodelovanja in uresničevanje skupnih koristi in win-win rezultatov.« Dogodek velja za eno najpomembnejših platform gospodarskega sodelovanja med Kitajsko in deželami osrednje in vzhodnoevropske regije.

V okviru dogodka bo potekala tudi 3. skupna konferenca agencij za promocijo investicij Kitajske in držav CEE, 2. simpozij o investicijskem sodelovanju, 3. forum lokalnih voditeljev (županov) Kitajske in CEE regije, 3. seminar o ekonomsko-trgovinskem sodelovanju med trgovinskimi zbornicami Kitajske in držav CEE, 2. srečanje podjetij s področja e-trgovine, 3. forum Kitajska – CEEC s področja izobraževanja in 3. srečanje s področja sodelovanja v turizmu, pa tudi sejem končnih proizvodov in razstava visokih tehnologij.

Slovenska gospodarska delegacija bo v mednarodnem konferenčnem in razstavnem centru na skupnem slovenskem razstavnem prostoru na 150 m2 predstavila svoje investicijske projekte in predloge za poslovno povezovanje s partnerji iz držav Centralne in Vzhodne Evrope in Kitajske, predvsem s področja visokih tehnologij, inovativnih produktov in storitev ter njihovega prenosa v gospodarstvo omenjenih držav. Dodatno bo predstavljena ponudba Slovenije na področju zimsko športne infrastrukture in s tem partnerstva s Kitajsko pri učinkoviti in uspešni pripravi na izvedbo zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu in provinci Hebei.

Ningbo je gospodarski center in pomembno prometno spletišče, ki leži na južnem krilu reke Yangtze in je gonilo razvoja večjega gospodarskega kroga okrog Šanghaja. Je eno od prvih obalnih mest, ki se je hitro razvijalo pod okriljem Državnega planiranja na Kitajskem in doživelo hiter razvoj v okviru strategije odpiranja in reformiranja. Združeni narodi so ga opredelili za najbolj obetavno mesto Kitajske. Mesto ima triletni akcijski načrt za gospodarski razvoj in razvojno preobrazbo mesta, v okviru katerega stavijo predvsem na nekaj ključnih industrij, kamor bi se lahko krepkeje stekal tuji kapital. Pokriva 9.816 km2 vključno z urbano regijo, ki obsega 2.461 km2. Ima šest distriktov, dva okraja in tri mesta na okrajni ravni ter 10 milijonov urbane populacije. Ponaša se tudi s tretjim največjim pristaniščem na Kitajskem, ki je tudi peto največje na svetu in se pospešeno razvija v okviru pomorske »svilne poti 21. stoletja« v povezavi z ekonomskim razvojem skupine ASEAN, Južne in Zahodne Azije.

SPIRIT Slovenija, javna agencija