Dogovori Rusije in Nemčije o skupnem raziskovanju na področju proizvodnje zelene energije

torek, 13. oktober 2020

Rusija in Nemčija se trenutno dogovarjata o skupnem raziskovanju na področju proizvodnje zelene energije, je izjavil ruski energetski minister Aleksander Novak. Nafto bi lahko postopoma začel zamenjevati vodik.

»Vodik ima velik potencial v energetiki. Posvečamo mu veliko pozornost in se aktivno ukvarjamo z znanstvenimi raziskavami na tem področju,« je za RIA Novosti izjavil ruski minister za energetiko. Novak je ob tem izpostavil, da bodo fosilna goriva kot energetski vir še naprej igrala pomembno vlogo v svetu. »Celo leta 2050 bodo fosilna goriva na prvem mestu v svetu. Morda pa bo v Evropi drugače. Zato je pomembno, da že danes predvidimo pod kakšnimi pogoji bomo lahko zalagali z energijo cel svet,« je pojasnil.

To ni prvič, da ruske oblasti govorijo o zmanjšanju odvisnosti od nafte. Nekaj podobnega je izjavila tudi predstavnica zgornjega doma ruskega parlamenta (Sveta federacije) Valentina Matvijenko, ki predvideva, da bodo do leta 2023 znatno upadli dobički od prodaje ruske nafte.

Prihodnje leto bo delež proračunskih prihodkov iz nafte predvidoma prvič v zgodovini sodobne Rusije padel na tretjino, delež vseh ostalih prihodkov (ne-naftnih) pa bo narasel na 70 odstotkov.

Vir: ria.ru/20201009/energetika-1578990190.html

Pripravila:
mag. Anastasia Putkina
direktorica Rusko-slovenskega poslovnega Kluba Togliatti
E: putkina.anastasia@mail.ru