Države članice EU se zavezujejo k sodelovanju na področju vrhunskih kvantnih tehnologij

ponedeljek, 08. april 2024


Slovenija je med članicami EU, ki so se s podpisom evropske deklaracije o kvantnih tehnologijah na konferenci, ki jo je 22. marca organiziralo belgijsko predsedstvo, pridružile evropskim prizadevanjem, da bi Evropa postala svetovna »kvantna dolina«. 

Enaindvajset držav članic EU se je s podpisom evropske deklaracije o kvantnih tehnologijah na konferenci, ki jo je organiziralo belgijsko predsedstvo Sveta EU, pridružilo evropskim prizadevanjem, da bi Evropa postala svetovna "kvantna dolina".

Države članice EU, ki so deklaracijo podpisale decembra, priznavajo pomen kvantnih tehnologij za znanstveno in industrijsko konkurenčnost EU. Države članice se zavezujejo, da bodo sodelovale pri razvoju vrhunskega ekosistema kvantne tehnologije v Evropi, kar je ključni del načrta Evropske komisije za digitalno desetletje.

Konferenco o kvantnih tehnologijah je soorganiziralo belgijsko predsedstvo Sveta EU v okviru vodilne pobude o kvantnih tehnologijah, ene najbolj ambicioznih evropskih raziskovalnih pobud. Konferenca je združila industrijo, akademske kroge in vlade, da bi preučili poglobljeno sodelovanje na področju kvantne tehnologije v naslednjem desetletju - kvantnem desetletju - in vlogo, ki jo bo kvantna tehnologija imela v svetovni tehnološki tekmi.

Kvantna vodilna pobuda je ena najbolj ambicioznih evropskih raziskovalnih pobud, ki združuje raziskovalne ustanove, akademske kroge, industrijo in oblikovalce politik. Začela se je leta 2018, njen proračun znaša vsaj 1 milijardo EUR, trajala pa bo 10 let in nam bo pomagala doseči cilj digitalnega desetletja, tj. kvantno računalništvo do leta 2025. Leta 2020 je bil v okviru vodilne pobude za kvantno tehnologijo objavljen nov strateški raziskovalni program za kvantne tehnologije. Ta je določila jasno smer prihodnjega razvoja kvantne tehnologije v Evropi in se vključila v razpravo na konferenci o kvantnih tehnologijah, ki je potekala v Bruslju in je bila usklajena z vrhom EuroHPC.

Več: Sporočilo Evropske komisije

 
Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
 
 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini