Dvig minimalne plače v ZDA

petek, 12. februar 2021

Po ocenah nestrankarskega kongresnega urada za proračun (non-partisan Congressional Budget Office - CBO) bi postopno povečanje zvezne najnižje plače s 7,25 USD na uro na 15 USD do leta 2025 zmanjšalo zaposlenost za 1,4 milijona delavcev, hkrati pa bi 900.000 ljudi dvignilo s praga revščine.

Predsednik Biden je predlagal dvig minimalne plače na 15 dolarjev v štirih letih, da bi najnižje plačani delavci prišli iz nezavidljivega položaja revščine. Novo poročilo CBO ocenjuje, da bi zvišanje minimalne plače zaradi višjih cen blaga in storitev med letoma 2021 in 2031 povečalo tudi primanjkljaj zveznega proračuna za 54 milijard USD. Ameriška ministrica za finance Janet Yellen pričakuje, da bodo ZDA v letu leto 2021 spet polno zaposlene, če bo Kongres sprejel Bidnov paket spodbud za 1,9 bilijona dolarjev. Če se bo minimalna plača povečala, pa se bo posledično povečala tudi cena hrane v restavracijah. Ali pa zmanjšanje števila delavcev v restavracijah?

Že pred časom omenjena pobuda za najnižjo urno postavko 15 USD je privedla do ankete med predstavniki gostinstva. Zajeli so okoli 8000 lokacij in s tem 185.000 zaposlenih v gostinstvu po celotni ZDA. Rezultati so bili pričakovani, saj so lastniki restavracij z 82 % nasprotovali dvigu minimalne plače na 15 USD, 89 % jih je izjavilo, da bi to povišanje spremenilo poslovno prakso in rezultate poslovanja, 74 % pa jih je izjavilo, da bi to imelo tudi negativne posledice za zaposlene (odpuščanja). In izjavljajo, da trenutno stanje tako ali tako z urno postavko in napitnino zadošča pogoju nove minimalne plače.

Če pa bi do tega zvišanja prišlo, lastniki restavracij v 85 % izjavljajo, da bodo dvignili cene hrane (menijev), 69 % jih bo zmanjšalo število ur dela zaposlenih, 22 % bo ukinilo določena delovna mesta in 27 % bi zaprlo določene lokacije - restavracije.

Vsekakor trenutno še ni soglasja niti jasnega časovnega okvirja za omenjen dvig minimalne plače. Vse je še v fazi predloga in v obujanju predvolilnih obljub predsednika Bidna. A paralela s situacijo v Sloveniji glede minimalne plače pokaže, koliko dodatnih učinkov ima ena regulativa, ki spreminja določeno ustaljeno prakso, predvsem s finančnimi učinki.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com