Električna vozila – informacijo o predhodnem razkritju ugotovitev v protisubvencijski preiskavi glede uvoza električnih vozil iz Kitajske

četrtek, 13. junij 2024
Obveščamo vas, da je Evropska komisija objavila informacijo o predhodnem razkritju ugotovitev v protisubvencijski preiskavi glede uvoza električnih vozil iz Kitajske, ter napovedala uvedbo začasne protisubvencijske dajatve v višini med 17,4% in 31,1%, odvisno od kitajskega proizvajalca izvoznika (t.i. pre-disclosure).

Protisubvencijska preiskava na uvoz električnih vozil s poreklom iz Kitajske je v teku od 3. oktobra 2023. Predmet preiskave so nova akumulatorska električna vozila, konstruirana predvsem za prevoz največ devetih oseb, vključno z voznikom, ki jih poganja en ali več električnih motorjev. Motorna kolesa so izključena iz preiskave. Gre za izdelke, ki se trenutno uvrščajo pod oznako KN ex8703 80 10, razen vozil kategorij L6 in L7 v skladu z Uredbo (EU) št. 168/20131 in motornih koles, ki jih poganja (ne glede na število koles, ki se premikajo) izključno eden ali več električnih motorjev, vključno s tistimi s podaljševalnikom dosega z notranjim izgorevanjem (pomožna pogonska enota).

Zainteresirane strani (proizvajalce, dobavitelje sestavnih delov za proizvodnjo električnih vozil, uvoznike in druge) vabimo, da svoja mnenja in stališča posredujejo Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, na elektronski naslov gp.mgts@gov.si in marjeta.bajt@gov.si, in sicer kadarkoli do zaključka postopka. Mnenja in stališča bodo ministrstvu v pomoč pri pripravi stališča Republike Slovenije v nadaljnjem postopku sprejemanja odločitve na ravni EU glede uvedbe proti-subvencijske (izravnalne) dajatve.

Dodatne informacije o zadevnem primeru, so dostopne na strani DG Trgovina - case AS689.