Elektrilevi bo investiral 100 mio EUR v vzpostavitev hitre internetne povezave v Estoniji

sreda, 05. december 2018

Estonski tehnični regulatorni organ in estonski operater elektroenergetskega omrežja Elektrilevi sta novembra 2018 sklenila pogodbo za vzpostavitev hitrih internetnih povezav v Estoniji. Operater Elektrilevi je oktobra 2018 zmagal na javnem razpisu, ki je bil objavljen 22. junija letos, saj je ponudil najboljšo ponudbo glede števila povezovalnih možnosti in deleža subvencije na dostopno točko. Na razpis sta se poleg Elektrilevi OU prijavili še družbi Corle OU in Hariduse Infotehnoloogia SA. Skupni znesek podpore države znaša 20 mio EUR za obdobje petih let, izbrana družba pa je zavezana k pokrivanju preostalih stroškov s samo-financiranjem. Elektrolevi namerava v izgradnjo hitre internetne distribucijske mreže vložiti okoli 100 mio EUR.

Namen javnega razpisa je bilo najti podjetje, ki bo ob podpori države začelo vzpostavljati hitro internetno povezavo do tistih estonskih gospodinjstev, ki trenutno nimajo te storitve ali kjer storitev ni dovolj kakovostna, estonski komunikacijski operaterji pa na ta področja ne nameravajo vlagati v naslednjih petih letih. Na podlagi javnega razpisa in sklenjene pogodbe bo Elektrilevi v naslednjih petih letih vzpostavil hitro internetno povezavo na 40.016 nepremičninah po vsej Estoniji. Ob upoštevanju, da nepremičnina vključuje več stanovanj, pa bo število gospodinjstev, ki bodo pridobila hitro internetno povezavo, še višje in bo zajelo skoraj 200.000 gospodinjstev do konca leta 2023.

Gradnja hitrega internetnega omrežja se bo začela marca 2019 in v prvem letu namerava Elektrilevi povezati z omrežjem z optičnimi kabli preko 10.000 nepremičnin oziroma 15.000 gospodinjstev, ki trenutno nimajo sodobne internetne povezave. Elektrilevi v novem omrežju ne bo izvajal internetnih storitev, temveč bo le zagotovil pogoje za vse zainteresirane operaterje. To je model, ki je podoben odprtemu trgu z električno energijo, kjer je bila dražja infrastruktura zgrajena centralno, vsi ponudniki električne energije pa lahko sedaj ponujajo svoje storitve pod enakimi pogoji. Odprto omrežje bo povečalo konkurenco med ponudniki storitev in ustvarjalo predpogoje za izboljšanje razmerja med ceno in kakovostjo storitve.

Elektrilevi je največji omrežni operater v Estoniji, ki upravlja približno 60.000 km daljnovodov in 24.000 postaj. Poleg tega Elektrilevi upravlja tudi omrežja cestne razsvetljave v Talinu in Tartu, v Veskimetsu in v Talinu pa je vzpostavil internetno omrežje za visoke hitrosti.

Vir: Baltic News Service

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT