Eneco podpisal 15-letno pogodbo o partnerstvu s podjetjem SwifterwinT na Nizozemskem

ponedeljek, 15. junij 2020

 
Nizozemsko podjetje Eneco je podpisalo pogodbo o nakupu električne energije, ki jo bo proizvedlo 37 kopenskih vetrnih turbin podjetja SwifterwinT za obdobje 15 let.

Turbine so del vetrne elektrarne Windplanblauw v pokrajini Flevoland na Nizozemskem. Vetrno elektrarno trenutno sestavlja 74 vetrnih turbin. Podjetje načrtuje menjavo 61 turbin z večjimi turbinami, od tega jih bo 37 na kopnem. Z gradnjo naj bi predvidoma pričeli prihodnje leto, zaključek del pa je predviden v začetku leta 2023.
 

Foto: Eneco
 
Mark Belloni, direktor Eneco Energy Trade, je ob tem dejal: »Sodelovanje s podjetjem SwifterwinT nam omogoča, da naredimo korak naprej k nadaljnjemu uresničevanju strategije Eneco«. Podjetje bo lahko preko te pogodbe preusmerilo še več kupcev v Flevolandu in drugje na Nizozemskem na domačo zeleno energijo. Pogodba o nakupu električne energije z vetrno elektrarno Windplanblauw bo do leta 2023 povečala zmogljivosti Enecovega portfelja vetrne energije na približno 2500 MW, kar predstavlja letno porabo električne energije za 2,4 milijona gospodinjstev. Eneco je v izjavi poudaril, da namerava čisto energijo uporabljati lokalno, kadarkoli bo to mogoče. 37 vetrnih turbin naj bi od leta 2023 dalje letno proizvedlo 780 GWh zelene energije.

SwifterwinT je nastal v sodelovanju z več kot 150 podjetniki, prebivalci in lastniki turbin na podeželskem območju v bližini mesta Swifterbant na Nizozemskem. Predsednik SwifterwinTa, Stephan de Clerck, je prepričan, da so sklenili dober sporazum tako s komercialnega vidika, kakor tudi na področju sodelovanja. »To je za nas pomemben mejnik. S sodelovanjem smo zadovoljni ne samo zaradi odličnega rezultata, ampak tudi zato, ker smo videli, da je za Eneco značilno celovito razumevanje področja. Skupaj s tem partnerjem si prizadevamo za zagotavljanje lokalne oskrbe z energijo«.
 
Vir: MarketLine News