EU je korporaciji Google zaračunala globo 4,3 mlrd EUR zaradi kršenja konkurenčnih pravil

sreda, 01. avgust 2018

Evropska unija je julija 2018 korporaciji Google zaračunala globo v višini 4,3 mlrd EUR, ker je silila uporabnike mobilnih telefonov, da uporabljajo njihov priljubljeni operacijski sistem Android za namestitev Google aplikacij. Po prepričanju EU takšna praksa omejuje konkurenco in zmanjšuje izbiro potrošnikom. Globa, ki je bila izrečena po triletni preiskavi, je najvišja globa, ki jo je EU kdaj izrekla podjetju za proti-konkurenčno delovanje. Izrek globe bo najverjetneje povzročil napetosti med EU in ZDA na področju IT industrije. Predsednik uprave Google, Sundar Pichai, je takoj po izreku globe že napovedal, da se bodo pritožili, saj sistem Android po njegovem mnenju ustvarja večjo izbiro za vse in je nikakor ne omejuje.
 
EU je v svoji odločitvi obrazložila, da je Google kršil pravila, ko je od uporabnikov mobilnih telefonov zahteval, da namestijo aplikacijo Google Search, če želijo uporabljati Google trgovino z aplikacijami. Google je velikim proizvajalcem tudi plačal za ekskluzivno namestitev aplikacije Google Search. Komisarka EU za varstvo konkurence, Margrethe Vestager, je v izjavi za javnost povedala, da izrečena globa glede na velikost Google korporacije ni prevelika. Pred letom dni so regulatorji izrekli korporaciji Google globo v višini 2,42 mlrd EUR, ker je v rezultatih iskanja favoriziral svoje sezname nakupov.
 
Družba Alphabet, Google matično podjetje, je v prvih treh mesecih leta 2018 ustvarila 7,9 mlrd EUR dobička in ima po podatkih več kot 84 mlrd EUR denarnih rezerv. Android je odprto-kodni operacijski sistem, ki je brezplačno na voljo uporabnikom mobilnih telefonov. Posledično je to najbolj razširjen sistem, katerega uporaba je presegla celo Appleov iOS. Google ima v večini držav EU tržni delež večji od 90 %. EU želi zagotoviti uporabnikom mobilnih telefonov prosto izbiro pri nameščanju aplikacij in omogočiti konkurenco v storitvah, kot so internetna iskanja. Prav tako želi, da bi uporabniki mobilnih telefonov lažje uporabljali spremenjene različice Androida.
 
Vir: Financial Post
 
Več informacij o globalnih trendih na področju IKT