EU je prepovedala pesticide, ki lahko škodujejo čebelam

sreda, 09. maj 2018

EU je konec aprila izglasovala skoraj popolno prepoved uporabe treh insekticidov, za katere je v znanstvenem pregledu prišlo do ugotovitve, da njihova uporaba na prostem škoduje čebelam. To so klotianidin, imidakloprid in tiametoksam, ki temeljijo na kemijski strukturi nikotina in napadajo živčni sistem škodljivcev žuželk. 

Države Evropske unije so izglasovale prepoved uporabe teh pesticidov na prostem, dovoljena je le še uporaba v pokritih rastlinjakih, kjer ne morejo priti v okolje. EU je že leta 2013 delno prepovedala uporabo omenjenih treh pesticidov in sicer pri gojenju koruze, pšenice, ječmena, ovsa in oljne ogrščice.

Prepoved je razveselila številne aktiviste in okoljevarstvene skupine, medtem ko so kemični giganti tej odločitvi nasprotovali. Nemški Bayer je v izjavi za javnost dejal, da bo odločitev slabo vplivala na kmete v Evropi. S to prepovedjo se po njegovem mnenju ne bo povečalo število čebel ali drugih opraševalcev. Odločitev bo še dodatno zmanjšala sposobnost evropskih kmetov za reševanje pomembnih škodljivcev, za mnoge od njih pa ni na voljo alternativnih zdravljenj. Švicarski Sygenta pa je izjavil, da je bila odločitev EU za njih nepričakovana in pomeni veliko razočaranje. V podjetju ne verjamejo, da je takšna odločitev prava za evropske kmete ali za okolje.

Za razliko od kontaktnih pesticidov, ki ostanejo na površini listja, rastline neonikotinoide asorbirajo iz semenske faze in ti pridejo do listja, cvetov, korenin in stebel. Uporabljali so jih v zadnjih 20 letih in so bili zasnovani tako, da nadzirajo žuželke, kot so na primer uši. V preteklih študijah so ugotovili, da neonikotinoidi lahko povzročijo dezorientacijo čebel, tako da se ne morejo vrniti nazaj v panje in zmanjšujejo odpornost proti boleznim.

V zadnjih letih se po vsem svetu pojavlja zaskrbljenost glede zdravja in umiranja čebel. Pesticidi so pogosto navedeni kot vzrok za kolaps čebelje populacije, skupaj s pršicami, virusi in glivicami, oziroma s kombinacijo teh dejavnikov.

Združeni narodi so lani opozorili, da 40 % nevretenčarjem, zlasti čebelam in metuljem lahko grozi globalno izumrtje.

Vir: Agence France-Presse

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije