EU se povezuje z Brazilijo za nadaljevanje pogovorov o trgovinskem paktu z Mercosurjem

petek, 26. avgust 2022

Predstavniki Evropske unije so se obrnili na brazilsko vlado, da bi z južnoameriškim blokom Mercosur obnovili pogajanja o zastalem trgovinskem sporazumu, sta za Reuters povedala dva vira, ki sta neposredno seznanjena z zadevo.

Po besedah brazilskega uradnika, ki je govoril anonimno, saj so pogovori zasebni, je do stika prišlo zaradi hitrih sprememb v svetovnih dobavnih verigah po pandemiji in ukrajinski vojni, kar je povečalo vpliv Brazilije kot kmetijske velesile.
 

Trgovinski sporazum naj bi vključeval tudi jamstva za okolje

EU je leta 2021 predlagala spremno pismo k sporazumu, ki bi vključevalo jamstva za okolje, zaradi naraščajočega krčenja gozdov v Amazoniji, za katerega so mednarodno krivili vlado predsednika Jaira Bolsonara.

Pred dvema tednoma so uradniki brazilskega ministrstva za gospodarstvo in zunanje zadeve opravili predhodni pogovor z odposlanci EU, nov sestanek pa naj bi potekal konec septembra, da bi določili nadaljnje pogovore, je dejal vir.

"Ta razprava je bila pokopana. Vrnili so se k razpravi o sporazumu med Mercosurjem in Evropsko unijo prav zato, ker potrebujejo kmetijske, mineralne in energetske surovine. Ne morejo več računati na Rusijo, tu je problem motenj v dobavni verigi, prevelika odvisnost od Azije," je povedal vir.

Evropski diplomat je za Reuters potrdil obnovitev stikov za nov krog pogovorov o sporazumu Mercosur, za katerega so trajala pogajanja dve desetletji in ki bi ustvaril največji prosti trg na svetu glede na število prebivalcev.

Po navedbah brazilskega vira so Evropejci zainteresirani za uveljavitev sporazuma in obe strani bosta sedaj razpravljali o pogojih, spremno pismo o ohranjanju okolja pa pričakujejo do konca tega leta.

Pogajanja o trgovinskem paktu med EU in blokom Mercosur, ki ga sestavljajo Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj, so bila zaključena leta 2019, vendar so zaradi okoljskih pomislekov zakonodajalci 26 držav članic EU nasprotovali odobritvi sporazuma.

Poskus povzetka pogovorov prihaja dva meseca pred volitvami, na katerih Bolsonaro zaostaja za nekdanjim levičarskim predsednikom Luizom Ináciom Lulo da Silvo, ki je naklonjen ponovnemu odprtju pogajanj za dodajanje določb o okolju, pa tudi človekovih pravicah in prenosu tehnologije. Brazilski predsedniški kandidat Luiz Inacio Lula da Silva je v sredo dejal, da bo v primeru izvolitve oktobra pozval Evropsko unijo, naj izboljša pogoje svojega trgovinskega sporazuma z južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur.

Prejšnji mesec so evropska poslanka Anna Cavazzini in dva druga poslanca Evropskega parlamenta iz politične skupine Zelenih/EFA obiskali Brazilijo, da bi ocenili grožnjo Amazoniji zaradi nezakonitega rudarjenja zlata in sečnje, ki se je povečalo pod Bolsonarovim vodstvom. Za Reuters je povedala, da okoljski pomisleki pomenijo, da trgovinski dogovor nikakor ne bo sprejet z Bolsonarovim položajem.

Vir: www.reuters.com

Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija – SLOBRAZ
e-mail: info@slobraz.com.br

 

Preberite tudi:


Trgovinski sporazumi EU

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini