EXPO Milano 2015: Na Dnevih EU – Kitajska 6 slovenskih podjetij

četrtek, 11. junij 2015

Včeraj so se v Milanu zaključili Dnevi EU – Kitajska, ki so se jih pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija udeležili tudi predstavniki šestih slovenskih podjetij. Skupaj se je dogodka, ki je potekal v okviru svetovne razstave EXPO 2015, udeležilo 400 podjetij, grozdov, raziskovalnih centrov in institucij iz Kitajske in 15 evropskih, v tem času je bilo med udeleženci izvedenih več kot 1400 poslovnih pogovorov.

 

Dogodek je bil namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja med državami Evropske unije in Kitajsko, srečanjem in poslovnim pogovorom med evropskimi in kitajskimi podjetji ter institucijami, ki iščejo nove priložnosti, želijo najti nove potencialne partnerje in širiti svoje poslovanje v teh državah.  V torek, 9. 6. 2015, je potekala poslovna konferenca na temo spodbujanja gospodarskega sodelovanja med EU in kitajskimi podjetji, na kateri so bila med drugim predstavljena tudi orodja in instrumenti Evropske komisije, ki so evropskim podjetjem lahko v pomoč pri internacionalizaciji poslovanja na Kitajskem. V okviru dogodka je bil organiziran tudi obisk lokalnih podjetij in srečanja s tamkajšnjimi podjetji.

 

Osrednje teme Dnevov EU in Kitajske so bile povezane z osrednjo temo svetovne razstave EXPO Milano 2015, ki  je hrana (”Feeding the Planet, Energy for Life” oz. “Hrana za planet, energija za življenje”), in sicer: kmetijstvo, živilsko predelovalni sektor, kreativna industrija, kulturna dediščina in lokalna tradicionalna hrana, okoljske politike ter vpliv kmetijstva na okolje, turizem, biotehnologija, genetika, genetski inženiring, mikrobiotika, bio aktivni peptidi, probiotiki, molekule, funkcionalna mikrobiološka diverzifikacija in drugi sorodni sektorji.

 

Dogodka so se udeležili predstavniki 6 slovenskih podjetij iz kmetijskega, živilsko predelovalnega in tudi nekaterih drugih sektorjev, saj dogodek predstavlja dobro platformo za srečanje z različnimi tujimi partnerji: Duol d. o. o., Alps Wine d. o. o., Tina d. o. o., Konstill d. o. o., Fersped d. o. o., TAM-DuraBus d. o. o.

 

Martin Gobec, direktor podjetja  Alps Wine d. o. o: “V podjetju Alps wine d. o. o. se uspešno ukvarjamo z izvozom vina na kitajski trg, našo ponudbo pa želimo razširiti še na prehrano in turizem. Tovrstnih srečanj se skušamo čim večkrat udeležiti, saj ponujajo izjemno priložnost za navezavo novih stikov. Poudariti želim, da so našemu podjetju tovrstna in podobna srečanja odprla številna vrata na Kitajskem in upam si celo trditi, da brez njih ne bi uspeli z izvozom na ta ogromen trg.

 

Holger Postl, direktor TAM-DuraBus, d. o. o.: Naše podjetje se je tega dogodka udeležilo na podlagi dobrega sodelovanja s SPIRIT Slovenija v preteklih gospodarskih delegacijah. Predvsem smo želeli v okviru svetovne razstave EXPO Milano 2015 predstaviti svoj projekt, ki predstavlja prvo večjo neposredno investicijo s strani kitajskih investitorjev.  Na B2B srečanjih smo želeli neposredno spoznati morebitne nove poslovne partnerje, potencialne kupce in dobavitelje ter se seznaniti z najnovejšimi dogajanji v poslovnih odnosih med podjetji iz EU in Kitajske. Naše podjetje namreč svoje produkte prodaja na globalnem trgu, široka pa je tudi naša veriga dobaviteljev, saj poleg lokalnih sodelujemo z vsemi uveljavljenimi proizvajalci komponent v segmentu proizvodnje gospodarskih vozil, ki so pretežno iz zahodne Evrope. Ocenjujemo, da je bila naša udeležba uspešna. Spletli smo nove poslovne vezi in poznanstva, z ostalimi udeleženci delili pomembne izkušnje iz poslovanja v mednarodnem okolju, zato smo prepričani, da smo na ta način razširili mrežo potencialnih poslovnih partnerjev in ime podjetja TAM-DuraBus predstavili v novih krogih.”

 

Udeležbo slovenskih podjetij na tem dogodku je SPIRIT Slovenija pripravil v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Generalnim direktoratom za notranji trg, industrijo in podjetništvo pri Evropski komisiji, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Gospodarsko zbornico Slovenije.