Fiat prodaja Magneti Marelli japonski družbi Calsonic Kansei za 6,2 mlrd EUR

torek, 30. oktober 2018

Japonski proizvajalec avtomobilskih komponent Calsonic Kansei, ki je v lasti KKR sklada, je objavil nakup italijanske družbe Magneti Marelli, hčerinske družbe skupine Fiat Chrysler. Za nakup bo Calsonic Kansei plačal 6,2 mlrd EUR. Nova družba se bo imenovala Magneti Marelli CK Holdings in bo imela svoj sedež v mestu Corbetta v Italiji.

Z letno prodajo 15,2 mlrd EUR in 65.000 zaposlenimi, bo nova družba postala sedmi največji proizvajalec avtomobilskih komponent na svetu. Nakup, ki ga morajo potrditi še regulatorni organi, naj bi bil predvidoma zaključen v prvi polovici leta 2019. Pogodba o nakupu zavezuje japonsko družbo, da ohrani delovna mesta podjetja Marelli v Italiji.

Družba Magneti Marelli je bila ustanovljena leta 1919 in že od leta 1967 deluje kot hčerinska družba podjetja Fiat Chrysler oziroma njenih predhodnih družb. Magneti Marelli ima več kot 43.000 zaposlenih, 86 proizvodnih obratov in 14 raziskovalnih centrov. Družba je prisotna v 19 državah in je dobavitelj vsem večjim proizvajalcev avtomobilov na svetu. Fiat se je odločil za prodajo industrijskemu partnerju zaradi politične negotovosti v Italiji, ki je privedla do zapletov pri uvrstitev na borzo. Poleg tega avtomobilskemu sektorju na borzi časi niso najbolj naklonjeni.

Vir: Content Engine LLC

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije