Finski mobilni operater Elisa je prvi operater na svetu, ki ponuja 5G mobilne storitve

sreda, 25. julij 2018

Finski mobilni operater Elisa je postal prvi mobilni operater na svetu, ki je strankam ponudil 5G naročnine in vzpostavil mobilno 5G omrežje v komercialne namene. Prvi klic v 5G omrežju je bil mednarodni klic iz Finske v Estonijo, ko je finska ministrica za promet in zveze Anne Berner iz Tampereja v Talin poklicala in se pogovarjala z estonskim ministrom za gospodarske zadeve in infrastrukturo Kadrijem Simsonom.

Medtem pa se vse več operaterjev na Bližnjem vzhodu pripravlja na začetek mobilnih omrežij 5G, vključno z Etisalatom iz ZAE, ki namerava v septembru predstaviti komercialno 5G, STC iz Savdske Arabije in kuvajtskim Ooredoo.

Elisa se je za zagon mobilne storitve 5G povezala s kitajskim podjetjem Huawei. Omrežje 5G je trenutno na voljo v drugem največjem finskem mestu Tampere in v Talinu v Estoniji. Seveda pa obstajajo načrti za razširitev tega. 5G mreža, ki jo ponuja Elisa, omogoča v primerjavi z mrežami 4G približno 10-krat večjo zmogljivost. To omogoča ponudnikom video vsebin, da uporabljajo zelo visoko kakovost video posnetkov, kot so 4K ali celo 8K resolucija, 360 videov in napredni zvok. S pomočjo storitev 5G bodo potrošniki, pa tudi podjetja in institucionalni kupci pridobili veliko dodano vrednost, ko bodo lahko sodobne aplikacije učinkoviteje uporabili in bo mogoče razviti nove aplikacije. Na primer, v prihodnosti bo vsem gledalcem omogočeno gledanje iste nogometne tekme kot kakovosten prenos v živo brez zamud, z uporabo katerekoli terminalske naprave.

Finska ministrica za promet in zveze, Anne Berner je povedala, da si je Finska zastavila cilj, postati vodilna država v razvoju 5G mobilnih storitev. Ne samo, da je bil prvi telefonski klic v 5G omrežju opravljen na Finskem, tudi prvi mobilni telefonski klic na svetu je bil opravljen v mreži Radiolinje, predhodnice Elise. To je bilo 27. marca 1991. Mreža je bila tudi prva, ki je v letu 1993 prenesla prvo SMS-sporočilo in prvo zvonjenje v letu 1998.

Vir: CommsMEA.com

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT