Globalni podjetniški vrh 2019, Haag, 4.–5. junij 2019

sreda, 23. januar 2019

Globalni podjetniški vrh 2019 (Global Enterpreneurship Summit 2019-GES) bo 4. in 5. junija v Haagu, pričakuje se 1200 podjetnikov in 300 investitorjev z vsega sveta iz petih sektorjev – kmetijstvo, vode, zdravje, energija in povezljivost.   

Vrh, ki je bil do sedaj na pobudo ZDA organiziran že osemkrat, in sicer 2017 v Indiji, 2016 v Kaliforniji, ZDA, 2015 v Keniji, 2014 v Maroku, 2013 v Maleziji, 2012 v ZAE, 2011 v Turčiji in 2010 v Washingtonu, bo tokrat prvič potekal v Evropi oz. v EU članici.

Vrh organizirata skupaj ZDA in Nizozemska. Delegacijo ZDA bo na konferenci vodil državni sekretar ZDA Michael R. Pompeo, delegacijo Nizozemske pa ministrica za zunanje trgovinsko in razvojno sodelovanje Sigrid Kaag.

Pri pripravi konference sodelujejo tudi nizozemska ministrstva, in sicer Ministrstvo za gospodarstvo in podnebno politiko, Ministrstvo za infrastrukturo in upravljanje z vodami, Ministrstvo za zdravje in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, naravo in kakovost hrane.

Pomembno vlogo pri oblikovanju programa konference ima tudi zasebni sektor, med drugim sodelujejo Philips, APG, Rabobank, AON, Eindhoven, Brainport Industries, nizozemsko združenje industije in delodajalcev (VNO-NCW), združenje majhnih podjetij (MKB Nederland), NLinBusiness, FME, StartupDelta, Ideje iz Evrope, Ameriška zbornica za trgovino na Nizozemskem (AmCham), ONL, TheNextWeb, Univerza Singularity na Nizozemskem, Epicenter, B Lab Europe, The Next Women, TEDxWomen, Nizozemska akademija za tehnologijo in inovacije (AcTI), Fundacija prijateljstva Holland America (HAFF).

Cilj je spodbuditi mednarodno podjetništvo in predstaviti njegovo ključno vlogo pri ustvarjanju delovnih mest, razvoju konkretnih rešitev za svetovne izzive, pospeševanju inovacij. V podporo temu GES nudi edinstveno platformo, na kateri bodo lahko podjetniki tujim vlagateljem, ustanoviteljem, financerjem, strokovnjakom in oblikovalcem politike in ostalim predstavili tehnološke rešitve za globalne izzive.

GES bo omogočal izmenjavo in ustvarjanje strategij, ustvarjanje partnerstev z vlagatelji in nosilci odločanja. V dveh dneh se bodo podjetniki lahko udeležili matchmakinga, predavanj, panelov in delavnic.

Podrobnejše informacije so dosegljive na www.ges2019.org.

Prijave podjetnikov zbirajo do 22. marca 2019.

Prijave bo ocenila neodvisna komisija, ki bo med prijavljenimi izbrala 1200 podjetij za udeležbo na GES. Izbrana podjetja bodo o postopku registracije osebno obveščena. Registracija in udeležba na GES sta brezplačni, organizator krije tudi stroške hotelske namestitve (vključno s hrano).

Podjetniki, ki se želijo prijaviti na GES, morajo delovati na področjih oz. izpolnjevati pogoje:
  • tehnologija, ki lahko prispeva k globalnim izzivom v kmetijstvu, povezljivosti, energiji, zdravju in vodi;
  • inovacija, ki je več kot koncept, z delujočim, tržno pripravljenim poslovnim modelom;
  • podjetje, ki je pripravljeno na vlagatelje (scale-up), z ambicijo in zmožnostjo mednarodne razširitve v 5 letih;
  • prednost imajo podjetniki, ki sodelujejo z univerzami ali raziskovalnimi ustanovami.

Za podjetja s sedežem v Evropi je na voljo 200 prostih mest.

Pripravilo:
Veleposlaništvo Republike Slovenije Haag
E: sloembassy.hague@gov.si