Globalni trg HVAC naj bi leta 2025 dosegel 703,8 mlrd USD

četrtek, 11. februar 2021

V raziskavi, ki jo je februarja 2021 objavil Reportlinker, analitiki napovedujejo, da se bo globalni trg ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) v letu 2021 povečal za 3,5 % in sicer s 507,62 mlrd USD v letu 2020 na 525,45 mlrd USD v letu 2021. Rast trga bo predvsem posledica reorganizacije poslovanja podjetij in okrevanja po epidemiji COVID-19. Do leta 2025 naj bi trg rasel po 8 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegel vrednost 703,82 mlrd USD.

HVAC trg je v analizi opredeljen kot prodaja komercialne in industrijske HVAC opreme.

Azijsko-pacifiška regija je največja regija na globalnem HVAC trgu in je v letu 2020 predstavljala 58 % celotnega trga. Druga največja regija je Severna Amerika, ki je imela v letu 2020 20 % tržni delež, najmanjša regija na globalnem HVAC trgu pa je Afrika.

Na globalnem trgu HVAC narašča povpraševanje po geotermalni tehnologiji ogrevanja in hlajenja, saj narašča tudi povpraševanje po energetsko učinkovitih sistemih. Geotermalni HVAC absorbira toploto iz objekta in jo prenaša pod zemljo ter uporablja hladno vodo iz tal, da ustvari hladne klimatske razmere v objektu. Sestavljen je iz notranje enote za obdelavo in sistema podzemnih cevi, kar zahteva zelo enastavno vzdrževanje, hkrati pa traja dlje kot tradicionalni sistemi HVAC. Po podatkih ameriškega ministrstva za energijo, vsako leto v ameriške hiše namestijo približno 50.000 geotermalnih HVAC sistemov.
 
Izbruh pandemije COVID-19 je v letu 2020 omejeval rast HVAC trga, saj je zaradi trgovinskih omejitev prihajalo do motenj v dobavnih verigah, proizvodna dejavnost pa je upadla zaradi ukrepov, ki so jih proti pandemiji uvedle vlade po vsem svetu. Proizvajalci HVAC strojev so močno odvisni od dobave surovin, delov in komponent iz različnih držav po vsem svetu. Ker so številne vlade omejevale pretok blaga po državah, so morali številni proizvajalci zaustaviti proizvodnjo zaradi pomanjkanja surovin in komponent.

Analitiki ocenjujejo, da se bodo negativni vplivi pandemije COVID-19 nadaljevali še v letu 2021. Kljub temu napovedujejo okrevanje globalnega HVAC trga in 8 % povprečno letno rast v obdobju 2021-2025.

K rasti globalnega trga HVAC bo pripomogla stabilna gospodarska rast, ki jo napovedujejo številne razvite države in države v razvoju. Mednarodni denarni sklad (MDS) napoveduje, da bo svetovna rast BDP leta 2021 znašala 3,4 %, Economist Intelligence Unit (EIU) pa napoveduje za leto 2021 4,5 % svetovno rast BDP. Okrevanje cen surovin bo po občutnem upadu v preteklem obdobju še naprej spodbujalo rast trga. Razvita gospodarstva naj bi v napovedanem obdobju beležila stabilno rast, nastajajoči trgi pa bodo še naprej dosegali višjo rast kot razviti trgi. Stabilna gospodarska rast bo povečala naložbe na trge končnih uporabnikov in tako spodbudila trg v napovedanem obdobju.

Viri: Factiva, Reportlinker, EIU

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav