Google z novo spletno aplikacijo na kitajskem trgu

sreda, 06. junij 2018

Google išče nove priložnosti na največjem svetovnem trgu pametnih telefonov, kjer je večina njegovih storitev še vedno prepovedana.

Google, spletni gigant iz ZDA, je maja 2018 na kitajski trg lansiral novo aplikacijo za upravljanje datotek. Aplikacija je že na voljo v več kitajskih trgovinah s pametnimi telefoni. Nova aplikacija je kitajska različica "Files Go", orodja za shranjevanje podatkov za pametne telefone. To je že druga Google aplikacija, prirejena posebej za kitajski trg, odkar so bile prepovedane njegove storitve na tem trgu. Aplikacija ima manjše število uporabnikov v primerjavi z drugimi Google aplikacijami in je prva, ki je na voljo tudi v drugih kitajskih trgovinah, na primer v trgovinah podjetij Baidu Inc, Xiaomi Technologies Co Ltd in Huawei Culture Co Ltd.

Kitajska za Google še vedno ostaja nepokrit trg, saj je leta 2010 prepovedala Google storitve, potem ko je podjetje zavrnilo cenzuro rezultatov v skladu z lokalnimi zakoni. Google internetni iskalnik je na kitajskem trgu prepovedan, prav tako pa tudi njihove storitve za shranjevanje aplikacij, e-pošta in shranjevanje v oblaku. Kitajski internetni regulatorji omejujejo tuje medije in spletne platforme, da bi blokirali vplive, ki nasprotujejo stabilnosti sistema in socialističnim idejam.

Google poskuša razširiti svoje delovanje na Kitajskem trgu, zato je v Pekingu odprl raziskovalno središče za umetno inteligenco. A vstop na trg potrošnih proizvodov omejujejo strogi predpisi o cenzuri. Google je v zadnjem času okrepil svoja prizadevanja za vstop na kitajski trg. Izvršni direktor podjetja, Sundar Pichaihas, je od decembra lani že večkrat obiskal državo in govoril na dveh kitajskih vladnih forumih.

Lani je Google na kitajski trg lansiral aplikacijo Google Translate, v partnerskem sodelovanju z lokalnim podjetjem. Aplikacija »Files Go«, ki uporabnikom pomaga pri sprostitvi prostora za shranjevanje, je razvil Google program Next Billion, in cilja na razvijajoče se trge, vključno z Indijo in Indonezijo, kjer veliko ljudi uporablja pametne telefone nižjega cenovnega razreda.

Medtem ko so Google storitve za široko potrošnjo na Kitajskem v veliki meri prepovedane, pa njegov operacijski sistem Android pogosto uporabljajo največji kitajski ponudniki pametnih telefonov, kot sta Xiaomi in Huawei.
 
Vir: Dow Jones Factiva
 
Več informacij o globalnih trendih na področju IKT