Goriška in jaroslaveljska regija krepita sodelovanje

četrtek, 08. oktober 2015

Več kot 50 udeležencev poslovnega foruma, ki je v okviru obiska delegacije gospodarstvenikov iz ruskega Jaroslavlja danes potekal v Novi Gorici, je prisluhnilo predstavitvi razvojnih in investicijskih potencialov dveh regij, goriške in jaroslaveljske. Ob robu foruma so potekali tudi individualni pogovori med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji, med katerimi je bilo zaznati velik interes za skupna sodelovanja.


Več kot 50 udeležencev poslovnega foruma, ki je v okviru obiska delegacije gospodarstvenikov iz ruskega Jaroslavlja danes potekal v Novi Gorici, je prisluhnilo predstavitvi razvojnih in investicijskih potencialov dveh regij, goriške in jaroslaveljske.

 

Po uradnem sprejemu župana Mestne občine Nova Gorica, Mateja Arčona, sta zbrane udeležence nagovorila podžupan omenjene občine, Marko Tribušon in Sergej Ivanov, ekonomski svetovalec na Veleposlaništvu Ruske federacije v Ljubljani.

 

Direktor RRA Severne Primorske, Črtomir Špacapan, je na kratko orisal potenciale najbolj zahodne slovenske regije. Izpostavil je strateški položaj regije ter njeno veliko orientiranost v izvoz. Pohvalil se je s kar nekaj izjemno uspešnimi podjetji, ki visoko kotirajo tudi na svetovnem trgu, predvsem na področju razvoja in raziskav. Regija tudi sicer v to področje vlaga kar 3,3 odstotka svojega BDP, med njihovimi strateškimi področji pa je izpostavil tudi turizem.

 

V nadaljevanju je direktorica območne gospodarske zbornice, Mirjam Božič, predstavila obseg blagovne menjave med obema državama in izsledke analize, v kateri so preverjali, kje njihova regija vidi priložnosti in prednosti poslovanja z jaroslaveljsko regijo in celotno Rusko federacijo. Med prednostmi so med vidnejšimi sorodnost slovanskih duš oziroma mentalitete, velik pomen vzpostavljanju osebnih odnosov in zaupanja pri poslovanju, poznavanje ruske kulture in dobri politični odnosi. Med priložnostmi, ki jih vidijo, so predvsem nenasičenost trga, z izjemo Moskve, dobra logistika in transport ter možnost dolgoročnih odnosov, omenila pa je tudi pomoč poslovnih klubov in slovenskega veleposlaništva na samem trgu. Med slabostmi prednjačijo neustrezna vizumska politika, nizka kupna moč in vse močnejša konkurenca zahodnih podjetij, predvsem multinacionalk, in odvisnost ruskega gospodarstva od cen nafte. Ruskim udeležencem so bili predstavljeni tudi ukrepi za spodbujanje razvoja regijskega gospodarstva, med katerimi so omenili tudi spodbude in ugodnosti za investitorje.

Člani delegacije so obiskali tudi Mestno občino Koper.

 

Po zaključku uradnega dela poslovnega foruma so potekali tudi poslovni pogovori med podjetji obeh držav, po katerih sta obe strani izrazile zadovoljstvo.

 

Alexey Solovjev, namestnik generalnega direktorja družbe AGAT, d. d.: »Naše podjetje, v katerem je 1500 zaposlenih, se ukvarja s strojegradnjo, predvsem za letalsko industrijo, cestno, gradbeno in komunalno tehniko ter podobnim. Slovenija se nam zdi zanimiva zato, ker imate odlična podjetja s področja avtomobilske industrije, ki so združena v avtomobilski grozd, pa tudi podjetja, ki se ukvarjajo s strojegradnjo, v tem trenutku pa ste tudi ena izmed redkih držav na svetu, ki je naklonjena Ruski federaciji. Naše podjetje je že lani imelo pogovore s podjetjem Pipistrel, ki so nato zaradi padca rublja malce zastali, letos pa so znova oživeli in upam, da se bodo razvili do podpisa pogodbe. Sam v Slovenijo zagotovo še pridem, če ne poslovno, pa zasebno.«

 

Boris Tamarov, direktor Agencije za investicije in razvoj grozdov jaroslaveljske regije: »Podjetja iz naše regije zanima tudi investiranje v Slovenijo, predvsem jih zanimajo naložbe v farmacevtski sektor, gradbene projekte, avtomobilsko industrijo in turizem. Slovenija bi bila lahko dobra odskočna deska za nastop podjetij iz jaroslaveljske regije v drugih državah EU. Prepričan sem, da bodo na račun obiska v Sloveniji in dosedanjih aktivnosti poslovne povezave med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji hitreje in lažje stekle.«

 

Andrej Zolotovskij, direktor direktorata za investicijsko politiko jaroslaveljske regije: »V regiji veliko pozornost namenjamo razvoju investicijskih lokacij in industrijskih parkov, investitorjem pa ponujamo tudi številne spodbude, med drugim poskrbimo za vso potrebno informacijsko podporo, iskanje primernih lokacij, pospešeno pridobivanje potrebnih soglasij in dovoljenj, jim dodelimo subvencije iz regionalnega proračuna in priznamo davčne olajšave od sedem do devet let za strateške investicijske projekte.«

Na Primorskem so obiskali tudi podjetje Pipistrel.

 

Kot smo že poročali, se v Sloveniji med 6. in 8. oktobrom 2015 pod okriljem SPIRIT Slovenija na tridnevnem obisku mudi 12-članska delegacija gospodarstvenikov iz ruskega Jaroslavlja. V torek se je delegacija v Ljubljani udeležila okrogle mize in imela poslovne pogovore s predstavniki slovenskih podjetij, včeraj pa na Primorskem obiskala nekaj slovenskih podjetij. Člani jaroslaveljske delegacije so izrazili navdušenje nad Slovenijo in prepričanje, da bo ta obisk nedvomno prispeval k vzpostavitvi plodnih poslovnih povezav.

 

Obisk gospodarske delegacije iz Jaroslavlja je SPIRIT Slovenija pripravila pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Ljubljani, Društvom Slovenija Rusija  in  v partnerstvu z  Regionalno razvojno agencijo Severne Primorske, Mestno občino Nova Gorica, Mestno občino Koper, in Mestno občino Ljubljana.

****

Ker je vsa svetovna konkurenca skoncentrirana v Moskvi, se številne priložnosti slovenskim podjetjem ponujajo ravno pri sodelovanju z različnimi ruskimi regijami, ki iščejo priložnosti v tujini, tudi jaroslaveljsko. Jaroslaveljska regija se nahaja v Osrednjem zveznem okrožju Ruske federacije, upravno središče regije je Jaroslavelj, mesto v evropskem delu Rusije, 250 km severovzhodno od Moskve z več kot 600.000 prebivalci. Veliki gospodarske centri regije so Jaroslavelj, Rybinsk, Pereslavlj – Zalesskij, Tutajev, Uglič in Rostov. Regija ima zelo dobro razvito železniško in cestno omrežje, mednarodno tovorno letališče Tunošno ter potniško in tovorno pristanišče na reki Volga. Jaroslaveljska regija je sicer ena manjših v Rusiji, bruto domači proizvod je nekje na ruskem povprečju. Kljub temu, da regija ni najbogatejša in največja v Rusiji, se ponaša s tem, da je brezposelnih le okrog pol odstotka delovno aktivnih prebivalcev. Regija je zdaj industrijsko relativno močna, predvsem na področju lesno-predelovalne industrije, gumarstva in avtomobilske industrije, ima razvito tudi kmetijstvo, ponaša pa se tudi s peto največjo naftno rafinerijo v Jaroslavlju. Vlada jaroslaveljske regije je usmerjena v financiranje razvojnih projektov, zato so inovativna in tehnološko napredna slovenska podjetja lahko pravi partnerji za prihodnje razvojne projekte tako v Jaroslavlju kot v Evropski uniji in širše. Vlada omenjene regije si je za strateški cilj zastavila, da bo Jaroslavelj do leta 2025 pristal med 20 najbolj gospodarsko razvitimi ruskimi regijami ter med 10 z najboljšo kakovostjo življenja.