Gospodarska cona Łódź najboljša v Evropi

sreda, 11. november 2020

Gospodarsko središče v Łódźu je bilo na zadnji lestvici fDi (storitev Financial Timesa) imenovano za najboljšo v Evropi in tretje na svetu. Posebno gospodarsko območje Łódź, ustanovljeno leta 1997, obsega površino 1775 ha v treh regijah v osrednji Poljski in vključuje podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, IT storitvami ter raziskavami in razvojem.

Med 14-timi posebnimi ekonomskimi območji v državi, med njene prednosti sodi osrednja lokacija na Poljskem in v Evropi ter visoka raven javne pomoči, ki lahko doseže do 55 %, odvisno od velikosti podjetja in njegove lokacije.

Območje Łódź je tudi na tretjem mestu lestvice najboljših 10-tih območij, ki jo je globalno podelila fDi, storitev Financial Timesa.
Za razvrstitev so bila območja, vladni subjekti in organi za spodbujanje naložb povabljeni, da izpolnijo kratko anketo o tem, kaj ponujajo.
Na lestvici sta se bolje odrezala le dva območja, prva v Združenih arabskih emiratih in druga v Maroku.

Po navedbah fDi- ja je "območje napredovalo v prizadevanjih, da bi postalo središče industrije 4.0 v središču srednje in vzhodne Evrope".
"Napredne proizvodne, raziskovalne in razvojne dejavnosti so se med novimi poslovnimi dovoljenji, izdanimi leta 2019 zelo izkazale, saj je bila zakonodaja poljske gospodarske cone posodobljena za povečanje naložb z vsebnostjo z višjo dodano vrednostjo," so dodali.

Posebna ekonomska cona Łódź je bila tudi dobitnica nagrade za MSP in več nagrad po meri, vključno s kategorijo 5G pripravljenosti, pri čemer je fDi opozoril na 5G Technology Accelerator, ki združuje zagonska podjetja in podjetja, ki jih je območje začelo.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com