Gospodarska rast na Kosovu v zadnjih dveh letih 7,9 odstotna

ponedeljek, 25. september 2023


Kosovski premier Albin Kurti je 23. septembra predstavil gospodarske kazalce v zadnjih dveh letih, kjer je bila po njegovih besedah povprečna rast 7,9-odstotna. V prvem letu vlade je bila gospodarska rast 10,7-odstotna, "najvišja v zgodovini države".

»Drugo leto je bila gospodarska rast 5,2-odstotna (2022). Povprečna rast v dveh letih je bila 7,9-odstotna, višja kot kadarkoli v dveh zaporednih letih od razglasitve neodvisnosti. Trend gospodarske rasti se je nadaljeval tudi letos,« je Kurti zapisal na Facebooku.

Predsednik vlade je spregovoril tudi o vrednosti izvoza, ki se je po njegovih besedah v letu 2022 glede na leto 2020 povečal za 447 milijonov evrov oziroma podvojil. 

»Za obdobje januar-julij letos je bila vrednost izvoza 468 milijonov evrov, kar je približno toliko, kot je znašala skupna vrednost izvoza v letu 2020 (474 milijonov evrov). Do konca leta 2023 naj bi vrednost izvoza prvič dosegla milijardo evrov. Posledično se je razmerje med izvozom in uvozom zmanjšalo s skoraj 1 proti 9 v letu 2019 na manj kot 1 proti 6 danes. Medtem pa je gospodarstvo naše države v drugem četrtletju letošnjega leta prvič preseglo številko več kot 400 tisoč aktivnih delovnih mest,« je zapisal.

Kurti je navedel, da je bilo do zdaj v državni proračun dodanih več kot 770 milijonov evrov prihodkov, gospodarstvu pa 2,1 milijarde evrov vrednosti.

»Davčni prihodki so se povečali za približno 2/3, neposredne tuje naložbe pa so se podvojile. Trend povečevanja neposrednih tujih naložb se nadaljuje tudi letos. Po podatkih Centralne banke Kosova imamo za obdobje januar-maj 2023 za 20,7% več investicij kot v enakem obdobju lani. Povišanje smo delili z državljani tako, da smo skupaj 842 milijonov evrov prerazporedili z različnimi podpornimi ukrepi za državljane in spodbudami za gospodarstvo ter brez ustvarjanja novih dolgov. Proračunski primanjkljaj v letu 2022 smo zmanjšali na zgodovinsko raven in ga zmanjšali za več kot -90 % v primerjavi z letom 2020. Julijska inflacija je bila medtem z le 2,4 % najnižja na celotnem Balkanskem polotoku.«Povzeto po: Telegrafi news


Pripravila:

Blerta Aliu
EAC Slovenski poslovni klub
e-naslov: info@eac-ks.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini