Gospodarske novice iz Belgije, 26. maj 2023

petek, 26. maj 2023
 

Raziskava o dostopu do lastniškega financiranja za podjetja s področja obrambe

Mala in srednja podjetja (vključno z zagonskimi podjetji) in podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo lahko do 16. junija izpolnijo anketo in tako sodelujejo v raziskavi o dostopu do lastniškega financiranja za podjetja s področja obrambe.

Več: Sporočilo s povezavo na anketo
 

Javno posvetovanje o  državni pomoči letališčem in letalskim prevoznikom

Evropska komisija do 5. junija prek javnega posvetovanja zbira mnenja in predloge  o osnutku predloga za podaljšanje uporabe smernic o državni pomoči letališčem in letalskim prevoznikom.

Več: Posvetovanje
 

Na voljo je 99 milijonov evrov za financiranje projektov za prehod na čisto energijo

Objavljen je razpis programa LIFE za prehod na čisto energijo prek katerega je na voljo 99 milijonov evrov. Odprt je do 16. novembra. 1. junija ga bodo predstavniki Evropske komisije predstavili na informativnem dnevu. 

Več: Sporočilo o objavi razpisa s povezavo na razpis in informacijami o informativnem dnevu
 

Začel se je nov letni cikel reformnih projektov v okviru instrumenta za tehnično podporo

Začel se je nov letni cikel reformnih projektov, ki jih lahko države članice predložijo do konca letošnjega oktobra v okviru instrumenta za tehnično podporo. Evropska komisija je predstavila 12 novih vodilnih projektov za leto 2024, ki zajemajo prednostna področja EU, kot so zeleni prehod, digitalizacija ter razvoj znanj in spretnosti. Osredotočajo se zlasti na pripravo javne uprave na prihodnost, kar vključuje nadaljevanje projekta izmenjav za sodelovanje javnih uprav (PACE).

Več:  

Raziskava o elektronskem izdajanju računov

Evropska komisija do 30. junija prek ankete zbira mnenja in predloge o elektronskem izdajanju računov.

Več: Anketa
 

Sodba o pravici do odstopa od pogodbe

Potrošnik je oproščen vsakršne obveznosti plačila za storitve, opravljene na podlagi pogodbe o opravljanju storitev, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, kadar ga zadevni trgovec ni obvestil o njegovi pravici do odstopa od pogodbe in je ta potrošnik svojo pravico do odstopa od pogodbe uveljavil po izpolnitvi te pogodbe, je razsodilo Sodišče EU.

Več: Sodba
 

Nadzor ECB nad kreditnim tveganjem bank je treba izboljšati

Evropska centralna banka (ECB) mora okrepiti svoj nadzor, s katerim bi zagotovila, da banke v EU ustrezno upravljajo svoje kreditno tveganje, zlasti v zvezi s posojilojemalci, ki ne odplačujejo svojih posojil, v poročilu navaja Evropsko računsko sodišče.

Več: Poročilo
 

Politični dogovor o novih pravilih o davčni preglednosti za transakcije s kriptosredstvi

Finančni ministri EU so sprejeli politični dogovor o novih pravilih o davčni preglednosti za vse ponudnike storitev, ki omogočajo transakcije s kriptosredstvi za stranke, ki so rezidenti EU. Nove zahteve glede poročanja o kriptosredstvih, elektronskem denarju in centralnobančnih digitalnih valutah bodo začele veljati 1. januarja 2026. Dokončno sprejetje novih pravil bo mogoče, ko bo na voljo posvetovalno mnenje Evropskega parlamenta.

Več: Sporočilo Evropske komisije
 

Evropska komisija je objavila poročilo o modrem gospodarstvu

Evropska komisija v letošnjem poročilu o modrem gospodarstvu predstavlja razvoj tega sektorja od leta 2010.

Več: Poročilo
 

Objavljeni so razpisi za zbiranje predlogov za krepitev evropske kibernetske varnosti

Evropska komisija je objavila razpise za zbiranje predlogov za krepitev evropske kibernetske varnosti. Rok za oddajo prijav je 26. september. 

Več: RazpisiPripravil:

Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
e-naslov: bostjan.sinkovec@sbra.be

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini