Gospodarstveniki iz kitajskega mesta Ningbo obiskali Ajdovščino in Koper

sreda, 28. september 2016

21. septembra 2016 je 60-članska delegacija gospodarstvenikov iz kitajskega mesta Ningbo svoj tridnevni delovni obisk po Sloveniji pričela z obiskom Ajdovščine in Kopra, kjer se je seznanila s tamkajšnjimi poslovnimi in investicijskimi priložnostmi, se srečala z lokalnimi podjetniki in obiskala tudi podjetji Pipistrel in Luko Koper.

V Ajdovščini je delegacijo v novi upravni stavbi nekdanjega Primorja sprejel župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin in kitajskim gospodarstvenikom predstavil Vipavsko dolino in ukrepe občine za krepitev gospodarstva oziroma možnosti za skupna vlaganja. »Občina Ajdovščina si pospešeno prizadeva ustvariti ugodno podporno okolje za nova podjetja, za razvoj podjetniške in obrtne dejavnosti in odpiranje novih delovnih mest. Tik ob avtocesti in železnici že pospešeno urejamo obrtne cone s popolno komunalno opremo. Vlagatelji v občini so deležni velikih ugodnosti – lahko so oproščeni komunalnega prispevka, če pa odprejo več kot deset novih delovnih mest dobijo zemljišče v last brezplačno,« je pojasnil župan. Poudaril je tudi pomen turizma za Vipavsko dolino, pa tudi njeno strateško lego na koridorju - vzhod - zahod Evrope, ki so jo uporabljali že stari Rimljani ter dobre transportne povezave.

Vodja kitajske delegacije Xu Jianhua, namestnik direktorja gospodarske zbornice iz mesta Ningbo, ki je znotraj velike Kitajske zadolžena za gospodarsko sodelovanje s srednjo Evropo, je v nagovoru povedal, da jih najbolj zanima sodelovanje na področju izobraževanja, prenosa tehnologij in v letalstvu.

V nadaljevanju je Črtomir Špacapan, direktor RRA Severne Primorske, nanizal nekaj večjih regijskih projektov, za katere iščejo investitorje, in sicer: kaninska smučišča, logistični center v Vrtojbi in veriga desetih hotelov na severnem Primorskem. Občina Ajdovščina za hotelsko verigo ponuja lokaciji na Predmeji in Vipavskem Križu. Priložnost za sodelovanje s kitajskim gospodarstvom so nato predstavila podjetja iz Vipavske doline, med katerimi si nekatera želijo vstopiti na kitajski trg in tam iščejo partnerja, spet druga so odprta za skupna vlaganja.

Več.