Handerek Technologies plastične odpadke spreminja v gorivo

sreda, 11. november 2020

Plastični odpadki so velik problem po vsem svetu, saj jih vsako leto v oceanih konča na milijone ton. EU si prizadeva za reševanje problema s preoblikovanjem načina oblikovanja, uporabe, proizvodnje in recikliranja plastičnih izdelkov. To vključuje povečevanje zavednosti pri ljudeh in vključevanje podjetij.

Eno od podjetij, ki se ukvarjajo s plastičnimi odpadki, je Handerek Technologies s sedežem v Varšavi, ki problematiko odpadkov imenuje „inovativno, trajnostno in donosno“. Rešitev podjetja temelji na recikliranju kemikalij, ki vključuje uporabo tehnologije za razgradnjo molekularnih struktur v odpadkih, kar omogoča njihovo pretvorbo v gorivo, kemikalije in druge vire.

Podjetje Handerek je uspešno zbiralo denar, da bi svoje načrte spremenili v realnost. Leta 2018 so pridobili kapital za prvi pilotni program, pred kratkim pa so prejeli zagotovilo 47 milijonov PLN financiranja za gradnjo komercialne naprave, ki lahko letno predela 10.000 ton plastike.
Kot poudarja podjetje, morajo biti rešitve stroškovno učinkovita alternativa običajnim načinom odstranjevanja plastike, odlagališč in sežiganja, tako da imajo podjetja finančno spodbudo za recikliranje. Morali bi biti tudi tehnično prilagodljivi, da se lahko odpadki predelajo na lokalni ravni, ne da bi jih bilo treba prevažati daleč, kar ima velik ogljični odtis.

Podjetje sta januarja 2018 ustanovila poljski znanstvenik z več kot 30-letnimi podjetniškimi izkušnjami Adam Hańderek in Susan Kim-Chomicka, ki je izvršna direktorica podjetja. Hańderek, ki je glavni tehnični direktor podjetja, je sredi 2000-ih začel raziskovati tehnološke procese za ravnanje s plastiko, potem ko je opazil naraščajoč vpliv plastičnih odpadkov na okolje.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com