Helikopterski taksi v Moskvi

torek, 28. maj 2024


Nad prestolnico Rusije lahko letijo le potniška letala na višini več kot 8100 metrov, helikopterji ministrstva za izredne razmere ter drugih državnih služb in organov. Kljub temu lahko najdete tudi aerotaksi, če ga resnično potrebujete. Kako priročen bo, pa je že drugo vprašanje.
 

Leti le zunaj mesta

Za letenje nad prestolnico potrebujete posebno dovoljenje, poslovni letalski prevozniki pa ga ne izdajajo. Zato ne bo možno niti vzletanje in niti pristajanje na ozemlju samega mesta. Heliporti zasebnih služb se nahajajo zunaj moskovske obvoznice, zato tudi pot leta ne sme prečkati obvoznice.

Helikopterski taksi je zelo priročen, če živite ali se nahajate zunaj mesta v Moskovski regiji in morate nujno priti na letališče, v drug kraj zunaj mesta ali bližnje naselje. Če pa gre za vprašanje hitrosti v prestolnici in izogibanje prometnim zastojem, potem vam helikopter žal ne bo pomagal.
 

Kako ga uporabljati?

Če potrebujete storitve letalskega taksija, morate najprej izbrati podjetje, s katerim boste leteli. Večina družb aerotaksijev ponuja enake možnosti helikopterjev, razlikujejo se le po ceni in lokaciji. Glede na to, da se heliporti nahajajo zunaj mesta, je smiselno, da preprosto izberete najbližjega.

Pogoji rezervacije se razlikujejo od storitve do storitve. Helikopter je bolje rezervirati vnaprej, vsaj 5-6 ur pred odhodom. Nekatere službe pa so pripravljene zagotoviti helikopter že v eni uri po zahtevi. V vsakem primeru boste morali navesti pot, število potnikov in prtljage. V povprečju moskovske službe ponujajo helikopterje s kapaciteto od 3 do 10 oseb.

Ob prihodu na lokacijo boste morali pokazati potni list in tam vas bodo tudi registrirali za polet. V povprečju postopek traja približno 15 minut. Nato se vkrcate v helikopter in odletite do cilja.
 

Stroški

Cena leta se razlikuje od operaterja do operaterja. Najnižja cena za uro poleta, ki nam jo je uspelo najti, je 30 tisoč rubljev (približno 338 dolarjev) za helikopter modela Robinson R44 za tri potnike. Vendar so zaposleni v službi pojasnili, da je ta strošek precej pogojen. Za let ni fiksne cene, saj se pri izračunu cene upoštevajo model naročenega helikopterja, število potnikov, prtljaga, pot in lokacija helikopterja, ki je na voljo na določen dan in ob določeni uri (morda ga bo treba prepeljati z enega heliporta na drugega).
 

Kakšne so pomanjkljivosti?

Poleg tega, da letalski taksiji delujejo le zunaj moskovskega cestnega obroča, v slabem vremenu let preprosto ne bo izveden. V tem primeru se situacija rešuje zunajsodno. Stranka in služba se dogovorita o preložitvi leta ali njegovi popolni odpovedi. Glede na nepredvidljivost moskovskega vremena tvegate, da se lahko znajdete v težavah v vseh letnih časih.

Lahko se pojavijo tudi težave s prtljago. V helikopter modela Robinson R44, ki sprejme 3 potnike, lahko na primer vzamete le nekaj manjših torb ali nahrbtnikov. Če sta potnika samo dva, bi lahko vanj spravili še velik kovček.

Obenem pa vas bo potovanje na letališče s taksijem med prometno konico stalo več tisoč rubljev in 1,5 do 3 ure časa, odvisno od izhodiščne točke in prometnih zastojev.


Foto: Getty Images

Vir: www.autonews.ru 


Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini