Hyundai Mobis testira svoje samo-vozeče vozilo M.BILLY

sreda, 25. april 2018

Proizvajalec avtomobilskih delov iz Južne Koreje, Hyundai Mobis, je začel s testiranjem svojega samo-vozečega vozila M.BILLY, ki so ga razvili z lastnimi tehnologijami. Predsednik uprave Hyundai Mobis Lim Young-deuk je napovedal, da bodo prva testiranja potekala že aprila v Michiganu. Na prvih testiranjih bodo najprej ocenjevali osnovne funkcije vozila in njegovo varnost, testiranje pa bo sprva potekalo na testnih stezah, šele kasneje pa tudi na cestah.

Ime M.BILLY se nanaša na besedo "mobilnost" in izhaja iz vizije podjetja, imenovane "Nova izkušnja mobilnosti". Hkrati ima tudi simboličen pomen, da Hyundai Mobis opušča proizvodnjo klasičnih avtomobilskih delov in se osredotoča na avtomobilske tehnologije prihodnosti.

Teste za vozilo M.BILLY bodo hkrati opravljali v ZDA, Južni Koreji in Nemčiji. Hyundai Mobis je že prejel licenco za vožnjo samo-vozečih vozil od Michiganske vlade leta 2016, v letošnjem maju in juniju pa namerava pridobiti licence še od Južne Koreje in Nemčije.

Trenutno potekajo testiranja za vozilo M.BILLY na treh različnih lokacijah, ki jih nameravajo letos še razširiti, zato bodo do konca leta 2018 izdelali še dodatnih 7 testnih vozil. Cilj podjetja Hyunay Mobis je do leta 2022 razviti lastne senzorje za samodejno vožnjo. Senzorji so namreč najpomembnejši del samo-vozečih vozil, saj delujejo kot oči vozila.

Po opravljenih testiranjih bo M.BILLY opremljen s senzorji Hyundai Mobis. Vozilo bo imelo 8 različnih senzorjev in sicer 1 sprednjo kamero, 5 radarjev, 1 Lidar ali svetlobni senzor za razdaljo, 12 ultrazvočnih senzorjev in 4 monitorje za ogled okolice. Testni M.BILLY ima trenutno le sprednje radarje.

Podjetje Hyundai Mobis namerava do leta 2021 povečati obseg svojih naložb v raziskave in razvoj avtomobilskih tehnologij prihodnosti. Za razvoj bodo namenili 10 % od prodaje njihovih avtomobilskih delov. 50 % sredstev za raziskave in razvoj bodo namenili za področje IKT, ki vključuje tudi razvoj senzorjev za samodejno vožnjo. Prav tako bodo v podjetju zaposlili nove raziskovalce. Trenutno jih zaposlujejo 600, do leta 2021 pa nameravajo povečati njihovo število za 15 %.

Podjetje Hyundai Mobis je imelo v letu 2017 26,8 mlrd EUR prihodkov in več kot 25.000 zaposlenih.

Vir: The Electronic Times

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije