IBM je patentiral sistem, ki bo omogočal dostavo kave s pomočjo dronov

sreda, 29. avgust 2018

Tehnološko podjetje IBM je v ZDA patentiralo inteligentni sistem za dostave kave s pomočjo dronov. Patent je namenjen uporabnikom poslovnih zgradb, javnih prostorov ter konferenčnih in kongresnih dvoran, pa tudi kavarnam, ki bi tako lahko povečale prodajo.
 
IBM-jev patent opisuje več različic za dostavo kave. Po prvi različici droni dostavijo kavo iz kavarn neposredno v poslovne prostore. Druga možnost opisuje dostavo vroče pijače v nepropustni vrečki, da se prepreči kakršnokoli razlitje in onesnaženje, tudi v primeru trkov dronov. Novi patent bi omogočal, da bi droni s pomočjo postavljenih biometričnih kamer in senzorjev v objektih lahko dostavili kavo zaposlenim in strankam, še preden bi jo sami naročili. Senzorji se namreč lahko aktivirajo kot odziv na tresenje roke ali telesa, podobno kot pri nekaterih spletnih aplikacijah ali mobilnih napravah. Potrebo ljudi po kavi bi senzorji lahko zaznali pri razširjenih zenicah ali določeni mimiki obraza. Poleg tega bi sistem zaznal potrebo po kofeinu pri posameznikih na podlagi podatkov, kot so kakovost spanja, čas prebujanja, vrednosti krvnega tlaka, razpored sestankov in podobno. Patentirani sistem zagotavlja, da bodo vsi koraki v celotnem postopku, vključno s pripravo kave in namestitvijo v drone, avtomatizirani, tako da ne bo potrebe po posredovanju ljudi. 
 
Tehnološka podjetja pogosto patentirajo izdelke, tudi če jih v bližnji prihodnosti ne nameravajo prodajati. IBM je že zavrnil komentarje ameriških medijev, da bo IBM v prihodnje proizvajal drone za dostavo kave. IBM je bil nekoč vodilni proizvajalec računalnikov, a v zadnjem času svojo pozornost usmerja predvsem v programsko opremo in umetno inteligenco.
 
IBM pa ni prva družba, ki je razvila sistem za dostavo kave s pomočjo dronov. Lansko leto je logistično podjetje Matternet testiralo dostavo kave na letelih v Zürichu v Švici. V letu 2014 je družba Coffee Copter iz Amsterdama predstavila različico svojega lastnega sistema naročanja kave v pisarno preko posebne aplikacije. Avgusta letos pa je avstralska logistična družba Wing predstavila svojo storitev dostave kave z droni članu avstralskega parlamenta v Canberri.
 
Vir: Factiva
 
Več informacij o globalnih trendih na področju IKT