IBM načrtuje razvoj platforme za globalno sledenje plastičnim odpadkom

petek, 18. december 2020

Podjetje za poslovno svetovanje in tehnologijo IBM je postalo eden izmed številnih podpornih članov svetovnega Zavezništva za odpravo plastičnih odpadkov (Alliance to End Plastic Waste, AEPW).


Vir: endplasticwaste.org

Zavezništvo za odpravo plastičnih odpadkov, ki je bilo ustanovljeno leta 2019, sestavlja 50 podjetij iz celotne svetovne vrednostne verige plastike in potrošniških izdelkov, podjetij široke potrošnje, trgovcev na drobno, predelovalcev in podjetij za ravnanje z odpadki ter številni projektni partnerji, zavezniki in podporniki. Deluje kot neprofitna organizacija, katere globalni izziv je razvoj primernih rešitev za odstranjevanje plastičnih odpadkov, predvsem v oceanih. Organizacija namerava do leta 2024 investirati 1,5 milijarde dolarjev za pomoč pri odpravi plastičnih odpadkov v okolju. Razvijajo in spodbujajo predvsem nove rešitve za zmanjševanje in obvladovanje plastičnih odpadkov, kar vključuje tudi spodbujanje rešitev za uporabljeno plastiko in s tem tudi pomoč krožnemu gospodarstvu.

Plod sodelovanja s podjetjem IBM bo novonastala platforma »Plastics Recovery Insight and Steering Model (PRISM)«. Omenjena platforma bo gostovala na hibridnem IBM oblaku, saj zagotavlja fleksibilnost uporabe za vse deležnike, ki sodelujejo v verigi vrednosti in prispevajo podatke za ustrezno globalno sledenje odpadkom. Nabori podatkov lahko vključujejo porabo in zbiranje plastike, ustvarjanje plastičnih odpadkov, rešitve za ravnanje z odpadki, recikliranje ter ostalo.

Manish Chawla, Generalni direktor za področje energetike in naravnih virov pri IBM je poudaril, da z izkoriščanjem moči IBM oblaka in umetne inteligence lahko združijo dragocene in različne podatke v varnem in prilagodljivem okolju, kjer lahko sodelujejo vsi, od članov zavezništva do vlad in regulatorjev.

Vir: MarketLine News