IT sektor Tri morja sprejel varšavsko digitalno deklaracijo

petek, 02. oktober 2020


Sektorji informacijske tehnologije in sodobne tehnologije v Srednji in Vzhodni Evropi (CEE) so sprejeli skupno varšavsko digitalno deklaracijo, ki opredeljuje najpomembnejša vprašanja v zvezi z digitalnim gospodarstvom držav regije Tri morja.

Pobuda je projekt skupnega razvoja infrastrukture in gospodarskih vezi med 12 državami, ki ležijo med Jadranskim, Črnim in Baltskim morjem.

Izjava, ki jo bodo predstavili vladam v regiji in uradnikom Evropske komisije, je skupna pobuda digitalnih organizacij iz regije CEE, ki tvorijo skupino Tri morja, vključno z Bolgarijo, Češko, Litvo, Latvijo, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Madžarsko. Podpisniki dokumenta so v sporočilu za javnost poudarili, da opozarjajo na dejstvo, da je v času pandemije koronavirusa pomen digitalne preobrazbe naraščal.

"Med svetovno zdravstveno krizo je digitalna industrija igrala ključno vlogo pri pospeševanju digitalizacije uprave, poslovanja, izobraževanja in družbenega življenja naših skupnosti, hkrati pa je vsem tem območjem omogočila delovanje kljub trenutnim omejitvam," je zapisano v izjavi.

"Ta proces je potrebno nadaljevati, ko se pandemija konča, da bomo lahko gradili na priložnosti za povečanje digitalne preobrazbe držav pobude. To je ključnega pomena, saj naj bi industrija IKT in z njo povezane nove rastoče industrije gonilna sila gospodarstev srednje vzhodne Evrope po krizi, ki jo povzroča pandemija."

Po mnenju predstavnikov sektorja Treh morij je potrebno intelektualni in tehnološki potencial regije razvijati v okviru mednarodnega sodelovanja med državami CEE.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com