Italijanski Enel bo v obdobju 2019-2021 investiral 756,3 mio EUR v brazilski Eletropaulo

sreda, 13. junij 2018

Energetsko podjetje Enel iz Italije je v začetku junija 2018 kupilo 73 % delnic brazilskega energetskega podjetja Eletropaulo za 1,24 mlrd EUR. Eletropaulo je največja brazilska družba za distribucijo električne energije glede na prihodke. Nakup, ki so ga potrdili delničarji družbe Eletropaulo, je bil le formalnost po tem, ko je Enel pri nakupu pred tednom dni premagal špansko podjetje Iberdrola SA.

Enel namerava v letih 2019-2021 investirati v Eletropaulo 756,3 mio EUR, saj brazilsko podjetje v zadnjih letih ni naredilo potrebnih naložb. Enel bo investiral predvsem v izboljšanje kakovosti električnega omrežja in digitalizacijo distribucijskega sistema. Po nakupu delnic podjetja Eletropaulo je Enel postal največji distributer energije v Braziliji, s 17 mio strank in več kot 20 % tržnim deležem v distribucijskem segmentu.
Družba Eletropaulo je imela v letu 2017 7,1 mio strank, katerim je distribuirala 43 TWh energije in pri tem dosegla skupni prihodek družbe v višini 3 mlrd EUR.

Skupina Enel je v Braziliji dejavna v sektorju proizvodnje, distribucije in prenosa električne energije prek podjetja Enel Brasil in njenih podružnic. V distribucijskem sektorju je nedavno pridobljena družba Eletropaulo dodala 7 mio kupcev že obstoječim 10 mio, ki jih imajo hčerinska podjetja Enel Brasiliil, Enel Distribuição Ceará, Enel Distribuição Rio in Enel Distribuição Goiás. V sektorju proizvodnje obnovljivih virov energije v državi je skupina Enel prisotna prek Enel Green Power Brasil Participações Ltda, ki je v Braziliji največji konkurent na področju sončne in vetrne energije glede na instalirano zmogljivost in portfelj projektov.

Enel je tudi eden od večjih konkurentov v energetskem sektorju Južne Amerike s konsolidirano prisotnostjo v sektorjih proizvodnje, distribucije in prenosa prek podjetja Enel Américas in njenih hčerinskih družb v Argentini, Braziliji, Kolumbiji in Peruju.
 
Vir: Content Engine LLC

Več informacij o globalnih trendih na področju OVE