Izboljšanje poslovne klime v industriji v Franciji v aprilu 2021

sreda, 28. april 2021

Insee (Nacionalni statistični urad) je objavil podatke o poslovni klimi v industriji v Franciji v aprilu 2021. Po podatkih vodilnih v panožnih podjetjih se je poslovna klima v industriji močno izboljšala. Povečala se je za 5 točk in znašala 104, kar je prvič po februarju 2020 preseglo povprečje. To povečanje je zlasti posledica povečanja stanja naročil in tudi preteklih trendov v proizvodnji.

Po dveh mesecih šibke rasti je poslovna klima v sektorju investicijskega blaga višja za 8 točk (115). Industrija električne opreme je zabeležila povečanje za 11 točk in dosegla najvišjo raven v zadnjih desetletjih (124), do povečanja je prišlo tudi na področju strojev in opreme (108) ter informacijskih, elektronskih in optičnih proizvodov (107). Poslovna klima se je izboljšala tudi v agroživilski industriji za 5 točk (107). 

Na področju ostalih industrij je bilo povečanje še posebej izrazito v proizvodnji gume, plastike in v kemični industriji.

Poslovna klima se je izboljšala tudi v sektorju transportne opreme (za 5 točk), vendar je ostala na nižji ravni (90). To povečanje je bilo izrazito zlasti v avtomobilski industriji (4 točke; 103), druga transportna oprema pa še ne kaže znakov izboljšave (80). 

Več informacij

Pripravila:
mag. Breda Korošec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si