Izpad proizvodnje avtomobilov v državah EU je zaradi pandemije že presegel 1,2 mio enot

četrtek, 02. april 2020

Zaradi zaprtja tovarn v času pandemije korona virusa, izpad proizvodnje avtomobilov po vsej Evropski uniji že presega 1,2 milijona enot. Po podatkih Združenja evropskih proizvajalcev avtomobilov (ACEA) je v približno 16 dneh zaustavitve proizvodnje v EU prišlo do izpada najmanj 1.231.038 motornih vozil.
 
Zaustavitev proizvodnje je prizadela najmanj 1.110.107 Evropejcev, ki delajo v avtomobilski proizvodnji, a se to število nanaša zgolj na tiste delavce, ki so neposredno zaposleni pri avtomobilskih proizvajalcih. Gledano širše na celotno dobavno verigo pa je situacija še bolj kritična. Avtomobilska industrija v EU skupaj zagotavlja 2,6 mio neposrednih proizvodnih delovnih mest, proizvajalci vozil pa upravljajo še 229 obratov za montažo in proizvodnjo vozil v celotni regiji. Širše je avtomobilski sektor posredno in neposredno zagotavljal približno 13,8 mio delovnih mest v EU. Avtomobilska industrija se je zaradi pandemije skoraj popolnoma ustavila, česar avtomobilska industrija še nikoli ni doživela.

Prejšnji teden je združenje ACEA skupaj z združenji, ki predstavljajo avtomobilske dobavitelje, proizvajalce pnevmatik in gum ter trgovino in popravila motornih vozil, poslalo skupno pismo Ursuli von der Leyen, predsednici Evropske komisije. V pismu zahtevajo razgovore z Evropsko skupnostjo, da bi skupaj ocenili vpliv pandemije in poiskali izhodno strategijo.
 
Ker se avtomobilska industrija trenutno osredotoča le na reševanje kratkoročnih vprašanj, ki izhajajo iz korona krize, stagnirajo tudi druge dejavnosti. Trenutno namreč ne potekajo nobena dela na področju proizvodnje, razvoja, testiranja ali homologacije. To negativno vpliva na zadane načrte, da se bodo proizvajalci pripravili na skladnost z obstoječimi in prihodnjimi zakoni in predpisi EU v veljavnih rokih. ACEA zato predlaga, da bi bilo treba prilagoditi časovne termine teh zakonov.
 
Vir: Factiva; Platts Daily Briefing
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije