Izrael želi do leta 2030 popolnoma preklopiti na električna vozila

sreda, 17. oktober 2018

Izraelski minister za energijo, Yuval Steinitz, je predstavil vladni predlog o popolnem preklopu na električna vozila. V skladu s predlogom, Izraelci po letu 2030 ne bodo več mogli kupovati novih bencinskih ali dizelskih vozil. To je del vladnega načrta zamenjave dizelskih in bencinskih vozil z električnimi avtomobili in tovornjaki na zemeljski plin. Po besedah ministra, bo največji izziv ustvariti začetno kritično maso avtomobilov, ki bodo lokalno industrijo preusmerili stran od bencinskih in dizelskih motorjev. Vlada trenutno že financira postavljanje polnilnih postaj za električna vozila in jih je do sedaj že postavila več kot 2.000 po vsej državi. Prav tako namerava znižati obdavčitev električnih avtomobilov na skoraj nič odstotkov, zato bodo električni avtomobili v Izraelu kmalu cenejši in dostopnejši.

Kampanja za električna vozila je le del širšega izraelskega načrta za popoln odmik države od bencina, dizelskega goriva in premoga. Izrael je v zadnjih letih odkril ogromne količine zemeljskega plina in že ustrezno spreminja svoje elektrarne. Izraelska vlada je svoj načrt objavila le dan po tem, ko je OZN v svojem poročilu o podnebnih spremembah pozvala k potrebnim spremembam pri uporabi energije.

V Izraelu pričakujejo, da bo do leta 2025 po njihovih cestah vozilo že približno 177.000 električnih avtomobilov, do leta 2030 pa naj bi se število povzpelo na skoraj 1,5 milijona. Danes je na izraelskih cestah le nekaj deset električnih avtomobilov. Po letu 2030 Izrael ne bo več dovolil uvoza dizelskih ali bencinskih avtomobilov. Vsi novi avtomobili bodo morali biti električni. Enako velja za avtobuse in tovornjake, ki bodo ali električni ali pa na plinski pogon. Vlada naj bi predstavljeni načrt predvidoma potrdila do konca leta 2018.

Vir: The Jerusalem Post

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije