JAPTI uspešno izvedel slovensko turški poslovni forum v Istanbulu

ponedeljek, 15. oktober 2012

V Istanbulu se je uspešno zaključil slovensko – turški poslovni forum, ki je potekal v sklopu obiska ministra Republike Slovenije za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Radovana Žerjava pri turškem ministru za gospodarstvo, Mehmetu Zaferju Caglayaniju. Dogodka v organizaciji  Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) in partnerjev se je udeležilo 50 slovenskih in 64 turških podjetij, ki so izrazila veliko zadovoljstvo nad vzpostavljenimi poslovnimi stiki in izkazanimi priložnostmi za skupno sodelovanje.

Slovensko – turški poslovni forum se je odvijal v torek, 9. oktobra 2012 v hotelu Ceylan Continental v Istanbulu.  Ahmet Cüneyt Selcuk direktor ISPAT, Turške agencije za promocijo in investicije je udeležencem  predstavil turško poslovno okolje. “ Turčija je  ena izmed držav, kjer je rast bruto domačega proizvoda lani znašala zavidljivih 8,6 odstotka. V zadnjih letih so korenite gospodarske reforme in ekonomska ter politična stabilnost ustvarili varno okolje za poslovanje in privabile mnoge tuje investitorje. S skoraj 80 milijoni prebivalcev in močnim tekstilnim sektorjem, sektorjem elektronike, logistike, gradbeništva, turizmom in avtomobilsko industrijo lahko slovenskim podjetjem predstavlja izjemno pomembnega poslovnega partnerja,« je poudaril.

Daša Rakovec, vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje investicije na JAPTI je v svoji predstavitvi slovenskega investicijskega in poslovnega okolja Slovenijo predstavila kot odprto, konkurenčno in izvozno naravnano državo. »Kot lokacija za tuje neposredne investicije ima Slovenija številne konkurenčne prednosti, med katerimi izstopa odlična geostrateška lega, dobre infrastrukturne povezave s pomembnimi trgi v Evropski uniji in z Balkanom ter seveda izobražena delovna sila, visoka kakovost življenja in stabilno politično in gospodarsko okolje,« je poudarila. Omenila je tudi spodbude, ki jih tujim investitorjem ponuja Slovenija ter priložnosti za gospodarsko sodelovanje med slovenskimi in turškimi podjetji.

Udeležence poslovnega foruma sta nagovorila tudi gospodarski minister Republike Slovenije mag. Radovan Žerjav in generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo na tem ministrstvu, mag. Marjan Hribar.

Dogodka se je udeležilo 50 slovenskih in 64 turških podjetij, ki so kasneje sodelovala tudi na individualnih pogovorih med slovenskimi in turškimi podjetji. V povprečju je imelo vsako slovensko podjetje poslovne pogovore s tremi turškimi podjetji, številni neformalni pogovori pa so potekali tudi na sprejemu ob koncu foruma, ki ga je organiziral JAPTI.

Namen poslovnega foruma je bil iskanje priložnosti za skupno kooperacijsko in drugo sodelovanje med slovenskimi in turškimi podjetji ter pridobitev novih in/ali poglobitev starih poslovnih kontaktov ter na ta način prispevati k pospeševanju gospodarskih odnosov, blagovne menjave in tujih investicij med Slovenijo in Turčijo.Slovenska podjetja že tradicionalno sodelujejo s turškimi partnerji, v zadnjem času pa je opaziti širitev kroga slovenskih podjetij, ki izvažajo na turški trg in iščejo dolgoročne povezave. Prav tako se je povečalo poslovanje v okviru multinacionalk, ki imajo svoja podjetja tako v Turčiji kot v Sloveniji, med drugim pa obstaja tudi povečan interes turških podjetij za vlaganja Slovenijo.

Turčija predstavlja pomembno gospodarsko partnerico Slovenije, saj tako izvoz kot uvoz zadnja tri leta naraščata, priložnosti za poslovno sodelovanje slovenskih in turških podjetij pa se – kot se je izkazalo na slovensko turškem poslovnem forumu - pojavljajo v vseh gospodarskih sektorjih.

JAPTI je gospodarsko delegacijo slovenskih poslovnežev v Istanbul in slovensko-turški poslovni forum organiziral v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvom za zunanje zadeve in turškim Svetom za ekonomske odnose s tujino (DEIK).