JAPTI vabi na seminar Kako poslovati v Maroku, Ljubljana, 5. april

ponedeljek, 02. april 2012

JAPTI organizira seminar Kako poslovati v Maroku. Seminar bo 5. aprila 2012 ob 13. uri v prostorih Generalnega Sekretariata Vlade RS (Gregorčičeva 20).
 

Seminar je namenjen tako slovenskim podjetjem, ki že poslujejo z Marokom in bi tam želeli razširiti svoje poslovanje, kot tudi tistim, ki jih ta trg zanima in šele razmišljajo o vstopu nanj. Udeleženci bodo na dogodku dobili konkretne informacije o maroškem trgu in poslovanju v Maroku, aktualnem gospodarskem stanju v tej deželi in priložnostih za poslovno sodelovanje ter za izmenjavo mnenj in vzpostavitev novih poslovnih stikov med samimi udeleženci dogodka. Na seminarju bosta sodelovala tudi ugledna poslovneža iz Maroka, oba v postopku pridobivanja naziva častnega konzula Maroka v RS Sloveniji, in sicer gospod Said Noureddine Doukari, direktor Pellatetex in gospod Idrissi Mouad, podpredsednik Chamber of commerce and industry Tangier. Udeležencem seminarja bosta na primerih dobrih praks predstavila poslovno okolje Maroka, poslovne običaje in kulturo.
 

Seminar je tudi priprava članov gospodarske delegacije na obisk v Maroku, JAPTI namreč skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju s Konfederacijo maroških podjetij (CGEM) med 18. in 20. aprilom 2012 organizira izhodno gospodarsko delegacijo v Maroko (Casablanco). V okviru obiska poslovne delegacije bo na sedežu CGEM v Casablanci organizirana poslovna konferenca in bilateralna srečanja med slovenskimi in maroškimi podjetji.

Za seminar, ki bo potekal v angleškem jeziku, se je treba predhodno prijaviti, najkasneje do 2. aprila 2012 –prijavnica in več informacij.
Kotizacije za seminar ni. 

Program seminarja:

 


13.00– 13.05

Pozdravni nagovor
ga. Daša Rakovec, vodja sektorja za tuje neposredne investicije in internacionalizacijo, JAPTI

13.05– 13.10

Pozdravni nagovor
g. Janez Škrabec, častni konzul Maroka v Sloveniji
 
13.10– 13.30

Predstavitev bilateralnih ekonomskih odnosov med Rep. Slovenijo in Kraljevino Maroko
ga. Tanja Drobnič, vodja Oddelka za internacionalizacijo, JAPTI
 
13.30– 14.15

Predstavitev poslovnega okolja v Maroku
g. Said Noureddine Doukari, častni konzul Slovenije v Maroku

14.15–15.00

Vprašanja in odgovori / razprava

 

JAPTI seminar organizira v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Veleposlaništvom Republike Slovenije v Lizboni, ki je akreditirano za Maroko, in Veleposlaništvom Maroka na Dunaju.

***
Gospodarsko sodelovanje Slovenije z Marokom je skromno, blagovna menjava med državama je v letu 2011 znašala 15,2 milijonov EUR in se je v primerjavi z letom prej bistveno povečala. Po nekajletnem konstantnem padanju blagovne menjave namreč v letu 2011 beležimo kar 141,3 % povečanje glede na leto poprej. V Maroko je v letu 2011 izvažalo 68 slovenskih podjetij, iz Maroka pa je uvažalo 23 slovenskih podjetij.

Maroko, ki s svojo strateško geografsko lego in bližino Evrope predstavlja pomembna vrata v Afriko, se v zadnjem času pospešeno gospodarsko razvija. Država je privlačna za tuje podjetnike in vlagatelje, ker ponuja relativno poceni delovno silo in manjše davčne obremenitve. Gospodarske panoge, v okviru katerih se kažejo priložnosti tudi za slovenska podjetja so zlasti avtomobilska industrija, kmetijstvo, nove tehnologije, turizem in solarna energija. Poleg omenjenega pa lahko slovenska podjetja najdejo priložnosti za sodelovanje tudi na področjih, ki si jih je maroška vlada zastavila kot prioriteto (Economist Inteligence Unit), to je razvoj in modernizacija infrastrukture, projekti za zaščito okolja in morske obale v okviru strategije »Green Morocco«, preskrba s pitno vodo, v okviru energetske strategije razvoj in uporaba obnovljivih virov energije.

 
Predstavitev poslovnega okolja Maroka