JAPTI z gospodarsko delegacijo 10-ih slovenskih podjetij v Maroko

četrtek, 19. april 2012

18. aprila je pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije v Maroko odpotovala gospodarska delegacija 10 slovenskih podjetij iz različnih panog, ki jih zanima poslovanje s to severno afriško deželo. V času obiska poslovne delegacije med 18. in 21. aprilom 2012 bo v Casablanci organizirana poslovna konferenca in individualna B2B srečanja med slovenskimi in maroškimi podjetji.
 

Maroko v zadnjem času doživlja hiter gospodarski vzpon, zaznamujejo ga nizka inflacija, nižanje državnega dolga, manjše davčne obremenitve, relativno nizki stroški delovne sile in nižja stopnja brezposelnosti, kot je trenutno v Sloveniji. Svetovna recesija tamkajšnjega gospodarstva ni prizadela v veliki meri, čutiti pa je upad potrošnje v Evropi, ki je največji zunanjetrgovinski partner te države.
 

Gospodarske panoge, v okviru katerih se kažejo priložnosti tudi za slovenska podjetja, so zlasti avtomobilska industrija, kmetijstvo, nove tehnologije, turizem in solarna energija. Pomembna prioriteta maroške vlade je modernizacija pristanišč, letališč, cestnih in železniških povezav, kjer so priložnosti za slovenska gradbena podjetja in podjetja, ki delujejo na področju informacijske tehnologije. Poseben pomen pripisuje maroška vlada energetiki in okolju v okviru strategije »Green Morocco«, predvsem obnovljivim virom energije in preskrbi s pitno vodo. Poleg tega tamkajšnja vlada ponuja obilo ugodnosti za tujce, ki so pripravljeni vlagati v njihovo gospodarstvo.
 

Na sedežu Konfederacije maroških podjetij (CGEM) v Casablanci, glavnem mestu Maroka, bo 19. aprila 2012 potekala poslovna konferenca, na kateri bodo udeležencem predstavili značilnosti maroškega in slovenskega poslovnega okolja ter priložnosti za skupno poslovno sodelovanje. Konferenci bodo sledila individualna poslovna srečanja med slovenskimi in maroškimi podjetji.
 

Sicer pa je JAPTI 5. aprila 2012 organiziral seminar Kako poslovati v Maroku, ki se ga je udeležilo 12 predstavnikov slovenskih podjetij, od katerih nekatera že poslujejo z Marokom, več pa je bilo takšnih, ki jih ta trg zanima in razmišljajo o vstopu nanj. Na njem so predstavili poslovno okolje Maroka, poslovne običaje in kulturo ter priložnosti za medsebojno sodelovanje med obema deželama in kako se sploh lotiti poslovanja v tej deželi.

JAPTI gospodarsko delegacijo organizira skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju s Konfederacijo maroških podjetij (CGEM).