Javno povabilo za udeležbo na seminarju Kako poslovati z Omanom in izhodno gospodarsko delegacijo v Oman (Muscat)

petek, 14. oktober 2011

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) organizira v sodelovanju z Generalnim konzulatom Hašemitske kraljevine Jordanije v Sloveniji, Veleposlaništvom Sultanata Oman na Dunaju ter partnersko agencijo OCIPED seminar »Kako poslovati z Omanom« ter izhodno gospodarsko delegacijo v Oman, Muscat, saj želimo omogočiti in spodbuditi slovenska podjetja k novim oblikam medsebojnega povezovanja in sodelovanja s podjetji iz Sultanata Oman.

Seminar Kako poslovati z Omanom bo potekal dne 24. novembra 2011, od 13.00 ure dalje, na Generalnem Sekretariatu Vlade RS (Gregorčičeva 27). Seminar je namenjen vsem slovenskim podjetjem ter zlasti za potrebe priprav podjetij, zainteresiranih za udeležbo na izhodni gospodarski delegaciji v Oman (Muscat), v času od 1. do 2. decembra 2011. Seminarja se bo predvidoma udeležil tudi veleposlanik Omana na Dunaju, akreditiran za Slovenijo.

V okviru obiska izhodne gospodarske delegacije v Oman (Muscat), od 1. do 2. decembra 2011, bo JAPTI v sodelovanju s partnerji organiziral poslovno konferenco in individualna srečanja med slovenskimi in omanskimi podjetji, v skladu s predhodno izraženim interesom slovenskih podjetij. Poslovni dogodek je namenjen podjetjem iz vseh gospodarskih panog.
 

Vabimo vas, da se udeležite obeh dogodkov - seminarja Kako poslovati v Omanu in izhodne poslovne delegacije v Oman! Kotizacije ni.
 

Prosimo, da svoj interes za udeležbo v okviru izhodne gospodarske delegacije potrdite z izpolnjeno prijavnico in poslovnim profilom podjetja (»Company Profile« v angleškem jeziku) ter ga posredujete najkasneje do 25. novembra 2011 na elektronski naslov tanja.drobnic@japti.si.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na go. Tanjo Drobnič, JAPTI, tel. 01 5891 894.                  
 

*****

Gospodarsko sodelovanje in blagovna menjava med Republiko Slovenijo in Sultanatom Oman je skromna. Obseg blagovne menjave je v letu 2010 znašal 2,5 mio. EUR, kar je za 23,7 % več kot v letu 2009. Izvoz v letu 2010 je znašal 1,8 mio. EUR, kar je 2,4 % več kot v letu 2009.

Slovenija je v letu 2010 v Oman izvozila merilnike porabe ali proizvodnje plinov, tekočin ali električne energije, vključno z merilniki za njihovo umerjanje (68 %); druga barvila (4 %); sledi osciloskopi, spektralni analizatorji in drugi instrumenti in aparati za merjenje ali kontrolo električnih veličin; nove zunanje pnevmatične gume (plašči); pipe, ventili in podobne naprave za cevovode, kotle, rezervoarje, velike posode in podobno, vključno z redukcijskimi ventili in termostatsko krmiljenimi ventili; živalske ali rastlinske masti in olja in njihove frakcije, kemično modificirani; naravni ali umetni abrazivni materiali v prahu ali zrnu, na podlagi iz tekstila, papirja ali drugih materialih, vključno tudi razrezane v določene oblike, prešite ali kako drugače sestavljene; premazna sredstva (barve in laki) na osnovi sintetičnih polimerov ali kemično modificiranih naravnih polimerov, dispergiranih ali raztopljenih v nevodnem mediju, raztopine; drugi izdelki iz vulkaniziranega kavčuka (gume), razen iz trde gume; zračne ali vakuumske črpalke, zračni ali plinski kompresorji in ventilatorji, ventilacijske ali recirkulacijske nape z vgrajenim ventilatorjem, vključno s tistimi, ki imajo filtre.

Posebne priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja (www.chamberoman.com) v Omanu, ki bi jih bilo mogoče izkoristiti, se kažejo na naslednjih področjih: kmetijstvo in ribolov (naložbe v razvoj novih tehnologij in rezervnih delov na področju namakalnih sistemov, proizvodnje gnojil in pridelave zelenjave, proizvodnje rjavega sladkorja in meda); turizem (naložbe v enega od najbolj rastočih panog v državi, v letu 2010 je ta panoga namreč dosegela 28,3 % rast); petrokemična industrija; proizvodnja avtomobilskih pnevmatik; izobraževanje in zdravstveni sistem; sistemi razsoljevanja; razširitev in obnova letališč in pristanišč; gradbeništvo (izgradnja cestne infrastrukture).