Južnoafriški trg mobilne telefonije v vzponu

četrtek, 06. oktober 2011

Velike poslovne banke v Južnoafriški republiki na veliko vlagajo v svoje informacijske sisteme. Banke First National Bank (FNB), Nedbank, ABSA in Standard Bank nameravajo v naslednjih treh letih v širitev in obnovo IT infrastrukture vložiti okoli 30 milijard randov (približno 2,8 milijarde evrov). Podobne načrte imajo tudi manjše banke.

Ti projekti predstavljajo najvišjo raven izdatkov južnoafriških bank za informacijsko tehnologijo v zadnjih letih. Za podjetja, ki razvijajo IT rešitve, se s tem odpirajo zanimive poslovne priložnosti.

Pri tem se nameravajo poslovne banke še posebej osredotočiti na investicije v sisteme za uporabo bančnih storitev preko mobilnih telefonskih aparatov. Mobilno bančništvo je na jugu afriške celine že zdaj široko razširjeno. Po ugotovitvah južnoafriškega raziskovalnega inštituta WorldWideWorx iz letošnjega maja uporablja to storitev že 37 odstotkov Južnoafričanov, medtem ko se v Evropi ta delež giblje okoli 8,5 odstotka.

Vse večje poslovne banke v Južnoafriški republiki že imajo vzpostavljene sisteme za mobilno bančništvo, pri čemer igrata FNB in ??ABSA vodilno vlogo. Tako je denimo FNB julija letos uvedla novo aplikacijo za sodobne pametne telefone, medtem ko je ABSA avgusta podpisala sporazum o sodelovanju z južnoafriško hčerinsko družbo globalnega operaterja Vodafon.

Sisteme za mobilno bančništvo bodo v prihodnjih letih sistematično širili, pri čemer južnoafriške banke ciljajo predvsem na pridobitev novih strank. V državi še vedno več kot 11 milijonov prebivalcev oz. skoraj četrtina vseh nima dostopa do finančnih storitev, zlasti na podeželskih območjih. Po drugi strani dosega pokritost z mobilnim telefonskim signalom sto odstotkov. Banke v Južnoafriški republiki zato veliko vlagajo v mobilno bančništvo.

V banki ABSA denimo načrtujejo sistem, v katerem za klasične bančne poslovalnice skorajda ne bo prostora. Namesto tega bodo uslužbenci s programskimi rešitvami ter tehnično opremo, kot so prenosni računalniki, čitalniki, termični tiskalniki in čitalniki kartic, mobilno povezani z IT sistemi banke. Tudi v zelo odročnih krajih naj bi bilo tako možno odpreti bančni račun v zgolj desetih minutah.

Južnoafriški finančni sektor pa ne vlaga le v mobilno bančništvo ampak tudi na druga področja, kot so klasično internetno bančništvo, shranjevanje podatkov, integrirani sistemi za poslovne procese in sistemi za zaščito pred bančnimi goljufijami ter goljufijami s kreditnimi karticami.

Naložbe v IT infrastrukturo pa načrtujejo tudi v drugih panogah. Južnoafriški IT trg zato beleži vztrajno rast. Leta 2010 je bila ta 10,7-odstotna, kar pomeni skupne prihodke v višini preračunano šest milijard evrov, za letos pa analitiki napovedujejo dodatno rast za 8,5 odstotka. Tudi v prihodnjih letih naj bi se letne stopnje rasti panoge informacijske tehnologije v povprečju gibale okoli 7,6 odstotka in leta 2015 naj bi skupni prihodki dosegli devet milijard evrov.