Kako bo smrt kraljice vplivala na Kanado

četrtek, 22. september 2022
 

Medtem ko Kanada žaluje za kraljico Elizabeto, voditeljico kanadske države, se država pripravlja na številne spremembe, ki jih prinaša njena smrt


Kanada je del britanskega Commonwealtha in kot taka zvesta kroni in kralju Karlu III. Kraljev vstop na prestol je bil razglašen v Kanadi med slovesnostjo v dvorani Rideau v Ottawi 10. septembra. Razglasitev je bila izdana na podlagi ukaza v kraljevem svetu, da se naznani zaključek vladavine prejšnjega monarha ter nastop novega na prestolu.

Krona in njeni simboli so vtkani v kanadsko vsakdanje življenje: podoba kraljice se pojavlja na valuti in znamkah; kanadski kraljevi grb je prikazan na zgradbah in uradnih pečatih; muzeji in ustanove nosijo naziv “Crown corporations”; potni listi, izdani v Kanadi, se na svoji notranji platnici sklicujejo na avtoriteto kraljice; in imena ladij Kraljeve kanadske mornarice, ki predstavljajo Kanado po svetu, so označena s predpono HMCS – Kanadska ladja Njenega veličanstva (Her Majesty’s Canadian Ship).

Kanada ima sedaj novega suverena. Podoba ali podoba njegovega veličanstva bo sčasoma vključena v vrsto uradnih dokumentov ter v službe, slovesnosti in dejavnosti, ki odražajo krono v Kanadi. Kanadska kraljeva himna "God Save The Queen" je z novim monarhom postala "God Save The King".

Kar zadeva Urad zaupnega sveta (Privy Council Office ali PCO) – osrednji zvezni urad, ki podpira predsednika vlade in kabinet – bo potekalo večje število preimenovanj, ko bodo prilagajali prisege in drugo ključno dokumentacijo iz kraljičinega zaupnega sveta v kraljev zaupni svet.

Kraljičine portrete bodo nadomestili novi uradni portreti kralja. Do trenutka, ko bodo novi portreti na voljo, morajo biti kraljičini portreti pokriti s črnim trakom ali blagom.

Obraz kraljice Elizabete je bil vgraviran na kanadsko valuto od njenega kronanja leta 1953. Kanadska kraljeva kovnica pravi, da bodo vsi kovanci, na katerih je vgravirana podoba kraljice, ostali zakonito plačilno sredstvo in ostali v obtoku za nedoločen čas. Ugotavlja, da so kovanci, ki nosijo podobo njenega očeta, kralja Jurija VI., še danes zakonito plačilno sredstvo. Kovnica ima za pregled pripravljene predstavitve kovancev s kraljem Karlom III., vendar se bo kanadska vlada odločila, kdaj bo spremenila sliko na kanadski valuti.

Smrt kraljice Elizabete bo nekoliko vplivala na več vojaških vej in vojaških organizacij, za katere je bila kraljica titularni vodja ali pokrovitelj. Po navedbah ministrstva za nacionalno obrambo jih je treba pregledati in o njih glasovati in ne bodo samodejno spremenjeni v kralja Karla III.

Kanadska zakonodaja zahteva, da kandidati, stari 14 let ali več, podajo prisego državljanstva na dan, ko postanejo kanadski državljani. Del prisege se glasi: "Prisegam (ali izjavljam), da bom zvest in resnično zvest Njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti Drugi, kraljici Kanade, njenim dedičem in naslednikom ..." Sedaj bodo morali kandidati priseči zvestobo novemu monarhu, kralju Karlu III.

Medtem ko Kanada žaluje za svojo kraljico, bo prehod na kralja Karla III. potekal po načrtih. V prihodnosti se bodo še naprej pojavljala vprašanja o pomenu monarhije in vezi države s krono se bodo še naprej ostale predmet javnega diskurza.

Opustimo te misli za zdaj in se spomnimo čudovite voditeljice, ki jo je Kanada s ponosom podpirala 70 let. Počivaj v miru, kraljica Elizabeta, vedno se te bomo spominjali.


 
Avtor: Sonya Rosenwirth 

Uredil: Simon Pribac

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-mail: info@canslo.com

 
Preberite tudi:
Storitve slovenskih poslovnih klubov