Kako lahko tujec prinese tujo valuto v Rusijo v letu 2024?

četrtek, 09. maj 2024

 
Po uvedbi sankcij so velika mednarodna finančna podjetja v Rusiji začasno ustavila izdajanje svojih kartic. S karticami Visa, MasterCard in American Express ni mogoče plačevati v trgovinah ali dvigovati gotovine na bankomatih. Zaradi tega morajo turisti in poslovneži poiskati druge načine za prenos denarja.
 

1. Uvoz valute: 10.000 dolarjev brez deklaracije

Dolarje, rublje, funte, evre, jene in druge valute lahko v Rusijo vnesete v poljubni količini. Vendar je treba prijaviti zneske, ki presegajo protivrednost 10 000 dolarjev v gotovini po menjalnem tečaju Centralne banke Ruske federacije na dan prehoda meje. Prijava mora vsebovati celoten znesek, ki se prevaža, in ne le razlike, ki presega omejitev.
 
Če potnik prevaža znesek, ki ustreza več kot 100.000 dolarjev v gotovini, bo treba pojasniti izvor denarja. V ta namen boste potrebovali potrdilo o dohodku, darilna pogodba, potrdilo o sprejemu dediščine. Enaka pravila ne veljajo le za gotovino, temveč tudi za druge denarne instrumente: menice, čeke, vrednostne papirje v pisni obliki. Denarja na bančnih karticah in računih ni treba prijaviti.
 

2. Tujec lahko odpre račun v ruski banki

Če želite opraviti denarni prenos v Rusijo in nato plačati znotraj države, lahko odprete račun v ruski banki in ga povežete s kartico ruskega plačilnega sistema MIR. Tuji državljani imajo pravico odpreti račune v ruskih bankah v kateri koli valuti, če ima banka ustrezno licenco. Na splošno pa lahko banke opravljajo transakcije le v dolarjih in evrih.

Za odprtje računa mora tujec banki predložiti osebne podatke in dokumente:
  • potni list ali osebni dokument,
  • notarsko overjen prevod tega dokumenta v ruščino,
  • vizum ali migracijsko kartico.
 
Pred nakazilom sredstev na račun v ruski banki je treba pri banki pošiljateljici preveriti, ali resnično izvaja nakazila v Rusijo, se pozanimati o višini provizije in se pripraviti na morebitne zamude pri transakciji. Poleg tega bo v Rusiji mogoče prejeti valutno nakazilo v gotovini šele po pretvorbi v rublje. Izplačilo z ruskega računa v tuji gotovini je mogoče opraviti le iz sredstev, prejetih na račun pred 9. marcem 2022, in sicer do višine 10 tisoč dolarjev ali evrov.
 
Če namerava tujec odpreti bančni račun in ga napolniti, ko se že nahaja v Rusiji, pridejo v poštev velike znane banke. Lahko boste odprli račun, dobili kartico MIR in takoj nanj položili s seboj prinesene gotovinske dolarje ali evre, ki se nato pretvorijo v rublje. Nato lahko s kartico MIR plačujete kot z običajnimi karticami in jo povežete z vsemi spletnimi storitvami, kot so taksiji, dostava hrane itd.
 
Če načrtujete nakazilo na ruski račun iz tujine prek sistema SWIFT, je treba biti pozoren na banke, za katere ne veljajo stroge sankcije in niso bile izključene iz sistema SWIFT. V vsakem primeru je treba najprej izvedeti, ali tuja banka sodeluje z Rusijo, ali ruska banka sprejema plačila prek sistema SWIFT, višino provizije, minimalne zneske in valuto prenosa (nekatere banke ne sprejemajo dolarjev in evrov, ampak sprejemajo juane) ter trajanje operacije (običajno je provizija 1-5 %, časovno pa traja do sedem delovnih dni).
 
Foto: RBC
 
 

Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini