Kanada v pričakovanju odločitve centralne banke glede novih obrestnih mer

torek, 23. januar 2024
 

V pričakovanju nove odločitve Banke Kanade glede obrestnih mer, kanadski dolar izgublja zagon po enotedenski visoki vrednosti.
 
Kanadski dolar se je v ponedeljek v primerjavi z ameriškim dolarjem oslabil, umikajoč se s svojega enotedenskega vrha, medtem, ko so vlagatelji v pričakovanju novih odločitev Banke Kanade, ki se bodo sprejemale ta teden. Kanadski dolar je trgoval 0,4 odstotka nižje pri 1,3480 kanadskega dolarja za ameriškega ali 74,18 ameriških centov za kanadski dolar, potem ko je prej dosegel svojo najmočnejšo raven od 15. januarja pri 1,3416. 
 
 
Pričakuje se, da bo Banka Kanade na redni seji v sredo pustila svojo obrestno mero nespremenjeno pri 5 odstotkih, kar je najvišja raven v 22 letih. Centralna banka bo prav tako posodobila svoje napovedi o inflaciji in gospodarski rasti. Če banka zmanjša napovedi rasti, lahko trg začne pričakovati skorajšnje znižanje obrestnih mer.
 
Špekulanti so povečali svoje negativne stave glede kanadskega dolarja, kažejo podatki ameriške komisije za trgovanje s terminskimi pogodbami o blagu, ki so bili objavljeni v petek. Kot od 16. januarja so neto kratke pozicije narasle na 13.388 pogodb iz 7.380 v prejšnjem tednu.
 
Cena nafte, ene od glavnih kanadskih izvoznih surovin, se je ustalila 2,4 odstotka višje pri 75,19 dolarja za sod, saj so trgovci opazili zmanjšanje ponudbe nafte zaradi konfliktov na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter izjemno hladnega vremena v Severni Ameriki.
 
Donosi kanadskih državnih obveznic so se znižali, skladno z gibanjem vrednosti ameriških. Desetletna obveznica je bila nižja za 3,5 bazičnih točk pri 3,456 odstotka, potem ko je v petek dosegla svojo najvišjo raven v sedmih tednih pri 3,536 odstotka.
 
Povzeto po: The Globe and Mail
 
 
Pripravil: Simon Pribac
 

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini