Kanadska ekonomija v začetku leta 2024: Mešanica upanja in skrbi

ponedeljek, 04. marec 2024
 
 
Kanadsko gospodarstvo v začetku leta 2024 kaže mešano sliko. Po eni strani so se pojavili pozitivni znaki, ki so nakazovali na umirjanje inflacije, po drugi strani pa so skrbi glede prihodnje gospodarske rasti ostale prisotne.  


 

Inflacija kaže znake umiritve:

Dobrodošla novica je bila januarska objava podatkov o indeksu cen življenjskih potrebščin (CPI). Podatki so pokazali, da inflacija v primerjavi z decembrom ni doživela sprememb, saj je bila pod pričakovanji 0,4-odstotne rasti. To je povzročilo znižanje letne inflacije na 2,9 %, kar je občutno manj kot 3,4 % v decembru lani. Ta pozitiven razvoj si je mogoče razlagati z ukrepi Kanadske centralne banke za zmanjšanje inflacije, ki vključujejo zvišanje obrestnih mer v zadnjem letu.
 

Skrbi glede rasti ostajajo:

Čeprav je znižanje inflacije spodbudna novica, drugi kazalniki kažejo na morebitno upočasnjevanje gospodarske rasti. Med temi znaki so:
 
  • Upočasnjujoča se maloprodaja: Čeprav je decembrska maloprodaja v primerjavi z novembrom zrasla za 0,8 %, je to počasnejša rast kot v preteklih mesecih. To lahko kaže na zmanjšano potrošnjo potrošnikov, kar je lahko znak šibkejšega povpraševanja.
  • Zmanjšanje poslovnih naložb: Uvoz opreme in gradbena dejavnost sta se v zadnjem času zmanjšala. To lahko kaže na zmanjšano poslovno zaupanje in zmanjšanje poslovnih naložb, kar lahko vpliva na prihodnjo gospodarsko rast.
  • Stagnacija trga dela: Čeprav se je število zaposlenih v zadnjem četrtletju povečalo, se je število dejansko opravljenih delovnih ur prvič od začetka pandemije zmanjšalo. To lahko kaže na upočasnjujoče se tržišče dela in zmanjšano gospodarsko aktivnost.
 

Kanadska centralna banka z mešanimi občutki:

V luči mešanih signalov o inflaciji in rasti je Kanadska centralna banka na svojem zadnjem srečanju ohranila svojo temeljno obrestno mero pri 4,5 %. To odraža željo banke, da po eni strani obvlada inflacijo, po drugi strani pa ne ovira gospodarske rasti preveč z višjimi obrestnimi merami.
 

Pogled v bližnjo prihodnost:

Prihodnji tedni bodo ključni za razumevanje prihodnje poti kanadskega gospodarstva. Pomembno bo spremljati naslednje razvojne dogodke:
 
  • Podatki o zaposlenosti za februar: Ti podatki bodo pokazali, ali se je upočasnitev števila opravljenih delovnih ur nadaljevala, ali pa se je trg dela ponovno okrepil.
  • Podatki o BDP za januar: Ti podatki bodo pokazali splošno gospodarsko rast v prvem mesecu leta 2024.

Ti in drugi kazalniki bodo ekonomistom in oblikovalcem politik pomagali pri oblikovanju napovedi ter sprejemanju odločitev, ki bodo spodbudile zdravo in trajnostno gospodarsko rast v Kanadi.


Viri: 
 
 
 
Pripravil: Simon Pribac

 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini