Kanadska trgovina s farmacevtskimi izdelki v letu 2017

sreda, 14. marec 2018

Vrednost kanadskega uvoza farmacevtskih izdelkov je v letu 2017 dosegla 9,9 mlrd EUR. Po napovedih analitikov naj bi v obdobju 2017-2021 vrednost uvoza rasla po 3,4 % skupni letni stopnji rasti (CAGR) in v letu 2021 dosegla 10,5 mlrd EUR.

Največji kanadski uvozni trgi za farmacevtske izdelke so ZDA, Švica, Nemčija, Belgija in Združeno Kraljestvo. Druge pomembnejše uvozne partnerice so še Francija, Danska, Švedska, Japonska in Indija.

Kanadski izvoz farmacevtskih izdelkov pa je v letu 2017 dosegel 6,8 mlrd EUR. Po napovedih analitikov naj bi v obdobju 2017-2021 rasel po 6,1 % CAGR in v letu 2021 dosegel vrednost 8,6 mlrd EUR. Najpomembnejši kanadski izvozni trgi za farmacevtske izdelke so ZDA, Italija, Japonska, Belgija in Irska. Druge pomembnejše izvozne partnerice pa so še Mehika, Švica, Francija, Združeno Kraljestvo in Nemčija.

Po podatkih kanadskega ministrstva za gospodarstvo se kanadska proizvodnja farmacevtskih izdelkov že od leta 2008 naprej zmanjšuje po -2,5 % CAGR. Prav tako se zmanjšuje tudi število zaposlenih v farmacevtski industriji. Število zaposlenih se je od leta 2014 znižalo za 6,3 %.
Zmanjšali pa so se tudi izdatki za razvoj in raziskave. Samo med leti 2011 in 2013 so se znižali kar za 29 %, kar je zmanjšalo ponudbo potrebnih zdravil v državi.

Kanadski uvoz farmacevtskih izdelkov bo v prihodnjih letih po napovedih še naraščal, kar ustvarja priložnosti za tuje proizvajalce, saj se bo povpraševanje po farmacevtskih izdelkih v Kanadi še povečevalo. V Kanadi se vse pogosteje srečujejo s pomanjkanjem zdravil, kar vsakodnevno občutijo tudi zdravniki družinske medicine. To bo poleg naraščajočega pojava kroničnih bolezni v Kanadi še naprej povečevalo povpraševanje in s tem uvoz farmacevtskih izdelkov.

Vir: Business Monitor International

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije