Kanadske banke so med vodilnimi na svetu v inovacijah na področju umetne inteligence

petek, 12. april 2024


Kanadske banke so med vodilnimi na svetu v inovacijah na področju umetne inteligence, kaže nova razvrstitev, objavljena s strani platforme za primerjavo umetne inteligence Evident Insights Ltd. 

Royal Bank of Canada, Toronto-Dominion Bank in Bank of Montreal so se uvrstile med prvih deset bank na svetu, pri čemer zasedajo tretje, šesto in deveto mesto. Razvrstitev temelji na številu znanstvenih raziskav, patentnih prijavah in vlaganjih v zagonska podjetja s področja umetne inteligence med 50 največjimi bankami na svetu v času od novembra 2023 do marca 2024.

Kanadske banke so presegle pričakovanja zaradi njihovega poudarka na raziskovanju in patentiranju inovacij na področju umetne inteligence. Prav tako so izstopale po vplivu njihovih patentov na razvoj bančnih orodij po svetu. Na primer, Royal Bank of Canada ima 2,7-krat več citatov na patent kot povprečje indeksa.

Vse raziskave so že prinesle oprijemljive koristi za potrošnike. Bank of Montreal (BMO) je imela največji porast citatov na patent med vsemi 50 bankami na seznamu v zadnjih petih mesecih. Mobilna aplikacija banke BMO lahko napove, ali bo kupec v prihodnosti imel negativen saldo, in bo na podlagi tega predvidevanja poslala opozorilo. Podobne funkcije ponuja tudi Toronto-Dominion Bank, medtem ko Royal Bank of Canada nenehno razvija nove funkcionalnosti za svoje stranke s pomočjo inštituta za raziskave na področju umetne inteligence Borealis AI.

Čeprav kanadske banke sicer niso močno vlagale v zagonska podjetja s področja umetne inteligence, so v ospredju zaradi svojega temeljnega pristopa k akademskim raziskavam, ki omogoča napredovanje na področju znanosti.

Vir: evidentinsights.com

Pripravil: Simon Pribac

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini