Kanadske cene lesa padajo, vendar ne pričakujte znižanja na raven pred pandemijo

četrtek, 16. junij 2022

Na kanadskem trgu bo to poletje cena lesa padla, hkrati pa ne moremo pričakovati cen izpred začetka pandemije, saj bodo številni trgovci še vedno imeli ostanke zalog, kupljene po višjih cenah v preteklosti, proizvajalci pa se izogibajo zasičenosti trga.

Veleprodajne cene lesa so se začele zniževati sredi marca in nato v zadnjih treh tednih padle za 40 odstotkov, vendar pa analitiki in trgovci na drobno pravijo, da bi lahko trajalo štiri do šest tednov, preden bo opazno kakršno koli znatno znižanje maloprodajnih cen.

Splošna razpoložljivost lesa na trgu se je povečala, saj povpraševanje po le-tem, upada, medtem ko se ozka grla v ponudbi odpravljajo.  

V tem trenutku številne žage zmanjšujejo proizvodnjo, ker so njihove zaloge večje kot običajno, zato ni za pričakovati nasičenosti na trgu to poletje.
 

Čeprav bodo maloprodajne cene padle, se pričakuje, da bodo ostale občutno višje od ravni pred pandemijo leta 2019

Medtem ko se blagovni cikli pogosto raztezajo v obdobju petih do šestih let, so veleprodajne cene lesa v zadnjih dveh letih že poskočile in nato trikrat strmoglavile, vključno s postopnim padanjem cen letošnjo pomlad.

Zgodnje faze pandemije so sprva povzročile velik upad povpraševanja po lesu, vendar se je poleti 2020 dosti ljudi, ki so obtičali doma, lotilo različnih popravil in "naredi sam" projektov, s čimer se je povišalo povpraševanje po lesu.

To pomlad so z odprtjem gospodarstva imeli potrošniki več možnosti za porabo razpoložljivega dohodka, vključno s potovanji v tujino. Zaradi te spremembe v vedenju potrošnikov so trgovci na drobno imeli zaloge lesa, ki so jih v preteklosti kupili po višjih cenah.

Poplave in zemeljski plazovi v Britanski Kolumbiji so sredi novembra poškodovali ali uničili velike dele cest in železniških tirov v okolici Vancouvra. Prihajalo je do zastojev pri dobavi, ki so trajali od konca novembra do sredine marca, preden so veleprodajne cene začele padati, vendar se dobavna veriga v zahodni Kanadi v zadnjih mesecih postopoma popravlja.

Gotovinske cene trgovanja z lesom so se v zadnjih 11 tednih znižale za 55 odstotkov, sedaj pa kažejo znake umirjanja.

Kanadski lesni proizvajalci se še naprej soočajo z omejitvami sečnje, zlasti v starih gozdovih. Kot največji kanadski proizvajalec lesa iz mehkega lesa, predstavlja provinca Britanska Kolumbija 40 odstotkov proizvodnje v državi in 14 odstotkov severnoameriške proizvodnje.

Povzeto po: The Globe And Mail

Avtor: Brent Jang
Uredil: Simon Pribac

Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnika Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com, telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, direktor CSCC, e-mail: simon@canslo.com


 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije