Kanadski dolar se po dosegu najnižje vrednosti zadnjih dveh let sedaj stabilizira

ponedeljek, 26. september 2022
 

Kanadski dolar se je glede na vrednost ameriškega dolarja ustalil


Kanadski dolar (CAD) se je v četrtek ustalil glede na vrednost ameriškega dolarja, ko so cene nafte narasle in je razprodaja na svetovnih delniških trgih nekoliko izgubila zagon, pri čemer se je valuta dvignila z najnižje vrednosti v več kot dveh letih.

Cena nafte, enega glavnih kanadskih izvoznih artiklov, je narasla, saj so možnosti za večje kitajsko povpraševanje in povečana geopolitična tveganja prevladala nad strahovi glede recesije.Cene surove nafte v ZDA so se zvišale za 3,5 odstotka na 85,88 dolarja za sod, medtem ko so si delnice po vsem svetu opomogle po nekaj padcih, ko so vlagatelji ocenili gospodarski učinek vala dvigov obrestnih mer centralne banke, vključno s premikom Zvezne rezerve za 75 bazičnih točk v sredo.

Trendi na delniškem trgu ostajajo najpomembnejša determinanta uspešnosti CAD na kratek rok.

Kanadska centralna banka se bo glede nadaljnjih ukrepov za obvladovanje inflacija odločala glede na poročila o prodaji na drobno za julij, ki bodo objavljena konec tega tedna.

Donosi kanadskih državnih obveznic so bili višji po vsej krivulji, kar je sledilo gibanju ameriških državnih obveznic.

10-letna obrestna mera se je povečala za 6,7 bazične točke na 3,109 odstotka, vendar je padla še za 3,5 bazične točke pod enakovredno obrestno mero v ZDA na vrzel 50,5 bazične točke.

Povzeto po: The Globe and Mail

Uredil: Simon Pribac

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-mail: info@canslo.com

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Storitve slovenskih poslovnih klubov