Kje bodo v Srbiji gradili čistilne naprave?

sreda, 14. oktober 2020

Ministrstvo za varstvo okolja je sporočilo, da je skupaj z lokalnimi samoupravami pripravilo projektno-tehnično dokumentacijo za izgradnjo 29 čistilnih naprav z linijo mulja in 11 za gradnjo komunalne čistilne naprave. Za te namene je zagotovljena finančna podpora Razvojne banke Sveta Evrope v višini 500 milijonov EUR.

Ministrstvo naj bi zagotovilo mednarodno financiranje v obliki nepovratnih sredstev ali posojil za pet mest - Kraljevo, Niš, Čačak, Kragujevac in Leskovac, kjer bodo zgradili čistilne naprave in razširili kanalizacijsko omrežje.

Zagotavljanje mednarodnega financiranja v obliki nepovratnih sredstev, donacije ali posojila se izvaja za projekte gradnje čistilnih naprav in širitve kanalizacijskega omrežja v Novem Pazarju, Zrenjaninu, Inđiji, Stari Pazovi, Vrnjački Banji, Valjevu, Somboru in Sremski Mitrovici.

Za naložbe so pripravljeni tudi projekti na Kopaoniku, Rumi, Temerinu, Petrovcu na Mlavi, Požarevcu, Srbobranu, Takovem, Osečini in Malem Iđošu, naložbena dokumentacija pa je v pripravi v Krupnju in Negotinu.

Pripravljajo se projekti za gradnjo čistilnih naprav v Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Kanjiži, Horgošu, Lebanah, Svrljigu, Despotovcu, Topoli in Mionici.

Skupaj z drugimi institucijami v državi so izpolnjeni pogoji za vključitev projektov za gradnjo odpadnih vod in komunalnih čistilnih naprav v načrt Srbija 2025, pa tudi za umik sredstev iz skladov Evropske unije, za kar projektov, so sporočili z Ministrstva za varstvo okolja.

Podroben pregled projekta si lahko ogledate na povezavi: www.ekapija.com/dokumenti/projekti.pdf

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs