Koronavirus bi lahko znižal uvoz v ZDA preko pristanišč za okoli 13 %

petek, 13. marec 2020

Podatki, pridobljeni s strani National Retail Federation's Global Port Tracker in to za nekaj največjih pristanišč v ZDA, kot so Los Angeles, Long Beach, Oakland, Seattle in Tacoma na zahodni obali (pristanišča na zahodni obali ZDA so znana kot vhod iz azijskih trgov in se preko njih uvozi več kot 1/3 vsega kontejnerskega prometa) ter New York/New Jersey, Virginia, Charleston, Savannah, Port Everglades, Miami in Jacksonville na vzhodni obali, kot tudi pristanišče Houston v zalivu, kažejo na skoraj 13 % upad kontejnerskega uvoza v mesecu februarju 2020. V primerjavi z lanskim marcem bi naj bil upad 9,5 %, primerjava z aprilom 2019 pa nakazuje 4,5 % upad.

Ne glede na to, da je mesec februar tradicionalno znan po manjšem kontejnerskem uvozu, je trenutna situacija vseeno neprimerljiva z dosedanjim stanjem. Največji je seveda negativni vpliv s strani uvoza iz Kitajske, kjer je v mestu Wuhan koronavirus tudi izbruhnil.

87 % ameriških podjetij, ki imajo svoje filiale tudi na Kitajskem, pričakuje negativni promet, od teh vsaj 24 % podjetij pričakuje več kot 16 % upad prometa.

Podjetja za prevoz kontejnerjev imajo že sedaj okoli 350 milijonov dolarjev izgube, saj je bilo z rednih ladijskih – transportnih linij umaknjeno preko 350.000 kontejnerjev.

SABA s sedežem v Clevelandu, kjer je prav tako pristanišče, ki ga v največji meri uporabljajo partnerska pristanišča Amsterdam in Rotterdam na Nizozemskem, ravno zaradi tega dejstva še ni zabeležilo večjega upada prometa.

Več o uvozu v ZDA preko pristanišč: www.supplychaindive.com/news (avtor Morgan Forde)

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com