Krize so najboljši sprožilci sprememb

četrtek, 29. oktober 2020

je povedala Ivana Kolar, organizatorica konference Post Covid Turizem in nove priložnosti v soorganizaciji SLO CRO Poslovnega kluba, ki je potekal v začetku oktobra v Termah Tuhelj in ki vsako leto gosti pomembne govornike iz regije in širše. Zaradi preventivnih ukrepov proti Covid-19 je konferenca potekala v kombinaciji v živo z omejenim številom udeležencev in online s predhodnimi prijavami.

Tema turistične konference Post Covid in nove priložnosti je pritegnila veliko pozornosti turističnih strokovnjakov, kar kaže na pomen izobraževanja, izmenjave izkušenj in učenja drug od drugega.

Uvodni govor na temo Turizem 2020 - ki ga je po Covidu-19 imel Siniša Topalović, globalni direktor turistične konference Horwath HTL, medtem ko je bil moderator ministrskega foruma voditelj in urednik Mislav Togonal.

Ministrski forum je prvič združil štiri ministre EU: ministrico za turizem in šport Republike Hrvaške Nikolino Brnjac, ministra za gospodarstvo in tehnologijo Republike Slovenije Zdravka Počivalška, ministrico za kmetijstvo, regije in turizem Republike Avstrije Elisabeth Köstinger in državno sekretarko za turizem Ministrstva za industrijo, trgovina in turizem Kraljevine Španije Fernanda Valdés Verelsta.

Nikolina Brnjac je poudarila, da je cilj novega turizma predvsem razvoj oznake in kakovosti varne destinacije, ki vključuje turistično infrastrukturo. Raznolika ponudba in povpraševanje sta pogoj za celoletni turizem, ki lahko Hrvaški zagotovi stabilnost in pomembnejši vpliv turizma na celotno gospodarstvo.

Zdravko Počivalšek je dejal, da je Slovenija uvedla turistične bone z namenom multiplikacijskega učinka - ohranjanja delovnih mest in povečanja domače potrošnje. Slovenska turistična organizacija je pripravila tudi priročnik za nastanitvene zmogljivosti v času Covida in uvedla oznako Green & Safe, ki označuje nastanitev s standardiziranimi globalnimi higienskimi protokoli za varno potovanje. Počivalšek je poudaril, da je ključ do uspeha v post-korona časih odmik od množičnega turizma. Med drugim je bila Slovenija že nekaj časa promovirana kot zelena in zdrava destinacija s 5 zvezdicami za butična doživetja, kjer je poudarek na človeku, edinstvenih izkušnjah in neokrnjeni naravi z veliko aktivnostmi na prostem.

Ministrica za kmetijstvo, regijo in turizem Republike Avstrije Elisabeth Köstinger je pozdravila predlog Evropske komisije, da bi bolje uskladili omejitev potovanja in si prizadevali za regionalno diferenciacijo."

Panel razpravo Post Covid izzivi razvoj je vodil predsednik SLO CRO poslovnega kluba dr. Saša Muminović, udeležili pa so se je Veljko Ostojić, direktor Hrvaške turistične zveze, Kristian Šustar, direktor razvoja turistične agencije UNILINE, Nedo Pinezić, solastnica Dantes in Jadranka Gojtanić, direktorica turizma v Apsolonu.

Dogodka se je udeležilo 100 gostov medtem ko jih je čez 1000 dogodek spremljalo neposreden prenos.

Članek o dogodku je tudi v letnem časopisu SLO CRO Business Mirror, ki je izšel prejšnji teden in ga pošljemo na naslov zainteresiranim.

Pišite nam: poslovniklub@slo-cro-klub.hr

Pripravila:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr