Litvanska skupina Achema je kupila vetrno elektrarno Ogorje na Hrvaškem

sreda, 04. april 2018

Litvanska skupina Achema je marca 2018 kupila hrvaško vetrno elektrarno Ogorje, skupne kapacitete 42 MW, kar predstavlja eno desetino zmogljivosti trga vetrne energije v državi. Prav tako je skupina Achema kupila tudi vetrno elektrarno kapacitete 18 MW na Češkem.

Oba nakupa je zaključilo podjetje Renerga, ki je v lasti skupine Achema. Nakup je financirala SEB Bank, velik delež pa je vložila tudi Achema. Nakup vključuje tudi infrastrukturo, ki je pripravljena za nadaljnji razvoj in se nahaja le 45 km od Zadra.

Električno energijo, ki jo proizvaja hrvaška vetrna elektrarna Ogorje, bo Achema prodajala hrvaškim operaterjem elektroenergetskih omrežij.
Lidija Lubiene, predsednica skupine Achema, je za javnost povedala, da je energija iz obnovljivih virov ena od strateških usmeritev skupine, ki zato nenehno išče privlačne naložbene priložnosti, tako v Litvi kot v tujini. Povedala je, da je bila Hrvaška izbrana za naložbo, ker so s tem uresničili svoje načrte na področju razvoja vetrne energije.

Vetrna elektrarna Ogorje na Hrvaškem je bila postavljena pred tremi leti. Sestavlja jo 14 vetrnih turbin, ki jih je leta 2014 izdelal danski proizvajalec Vestas po naročilu partnerskega podjetja Ogorja, Akuo Energy iz Francije.

Achema načrtuje, da bo vetrna elektrarna Ogorje letno proizvedla več kot 100.000 MW ur, kar je dovolj za pokritje porabe električne energije v več kot 31.000 hrvaških gospodinjstvih. Ogorje trenutno zaposluje več kot 500 delavcev.

Cilj Hrvaške je bil doseči 20 % svoje proizvodnje energije iz obnovljivih virov energije do leta 2020 v skladu s cilji EU. Vendar pa je že v letu 2015 energija iz obnovljivih virov energije na Hrvaškem predstavljala 29 % delež v skupnem obsegu.
 
Vir: SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljvih virov energije