Med ameriško vlado in proizvajalci čipov potekajo pogovori o selitvi proizvodnje v ZDA

sreda, 13. maj 2020

 
Trumpova administracija in proizvajalci polprevodnikov razmišljajo o odprtju novih tovarn za izdelavo čipov v ZDA, saj narašča zaskrbljenost zaradi Azije, ki je vir za kritično tehnologijo.Dana poteza bi po desetletjih širitve v Azijo pomenila velikanski preobrat za ameriško industrijo in številna ameriška podjetja, ki želijo spodbuditi investicije in sodelovati pri vzpostavitvi močne regionalne dobavne verige.

Pandemija koronavirusa je še dodatno potrdila potrebe po zaščiti globalnih dobavnih verig pred motnjami. Ameriška vlada je zaskrbljena, saj se v veliki meri zanaša na tajvansko podjetje Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), enega izmed največjih svetovnih pogodbenih proizvajalcev čipov in enega izmed treh podjetij, ki so sposobni narediti najhitrejše, vrhunske čipe.

Trumpova administracija opravlja pogovore z največjim ameriškim proizvajalcem čipov Intel Corp. in TSMC-om o možnosti gradnje tovarn v ZDA. Greg Slater, Intelov podpredsednik za politiko in tehnične zadeve je dejal, da so zelo resni glede načrtovanja proizvodnje in zagotavljanja naprednih čipov tako za vlado kot za druge stranke. Meni, da je to dobra priložnost, saj je so časi boljši in tudi povpraševanje je večje, kot je bilo v preteklosti.

Podjetje TSMC se je o gradnji tovarne čipov pogovarjalo s predstavniki ameriških ministrstev za trgovino in za obrambo ter s podjetjem Apple Inc., ki je ena izmed njegovih največjih strank. TSMC je ob tem izrazil interes za gradnjo čezmorske tovarne, a še nimajo konkretnega načrta.
Prav tako s strani ameriške vlade potekajo prizadevanja, da bi pomagali južnokorejski družbi Samsung Electronics Co., ki že ima svojo tovarno v Austinu (Teksas), da bi razširila svoje pogodbene proizvodne operacije v ZDA in bi začela s proizvodnjo naprednejših čipov.

Bob Swan, izvršni direktor Intela, je 28. aprila v svojem pismu predstavnikom obrambnega ministrstva izrazil pripravljenost podjetja, da bi v sodelovanju s Pentagonom zgradili komercialno livarno za dobavo širokega spektra mikroelektronike. Po besedah Swana je zaradi negotovosti, ki jo ustvarja trenutno geopolitično okolje, krepitev ameriške domače proizvodnje in zagotavljanje tehnološkega vodstva pomembnejše kot kdaj koli prej.

Pogovori o načrtih za tovarno čipov sicer potekajo že nekaj časa, saj želi ameriško gospodarstvo zmanjšati svojo odvisnost od Tajvana, Kitajske in Južne Koreje pri dobavi mikroelektronike, a so v zadnjem času dobili še večjo aktualnost zaradi krhkosti azijske dobavne verige in dostopa obrambne industrije do naprednih čipov. Proizvajalci čipov so prepoznali priložnosti za naložbe v industrijo, ki je zaradi pandemije postala prednostna naloga na področju nacionalne varnosti. Čeprav se ameriški vladni in tehnološki voditelji strinjajo, da mora ZDA izboljšati svoje zmožnosti za domačo izdelavo čipov, so trenutne razmere zapletene in odločevalci nimajo enotnega pogleda na prihodnost.

ZDA ima že nekaj deset tovarn s polprevodniki, toda samo Intelove tovarne so zmožne izdelati najhitrejše in najzmogljivejše čipe, z 10 nanometrskimi ali manjšimi tranzistorji. Vendar Intel predvsem izdeluje silicij za lastne namene. Med livarji, ki pogodbeno proizvajajo čipe za druga podjetja, sta samo tajvanski TSMC in korejski Samsung, ki izdelujeta čipe velikosti 10 nanometrov ali manj. Številna ameriška podjetja s čipi, med njimi Qualcomm Inc., Nvidia Corp., Broadcom Inc., Xilinx Inc. and Advanced Micro Devices Inc. se za izdelavo svojih najnaprednejših izdelkov zanašajo na TSMC. Tudi Intel izdeluje čipe v sodelovanju s TSMC, kakor je razvidno iz letnega poročila TSMC za leto 2019.

Pentagonov tiskovni predstavnik podpolkovnik Mike Andrews je dejal, da budno spremljajo domačo proizvodnjo za obrambni sektor, ki je pomembna za njihove dobavne verige. Poudaril je, da bodo mikročipi zagotovo še naprej igrali ključno vlogo v vseh večjih obrambnih programih. 

Tudi John Neuffer, predsednik in izvršni direktor Združenja za industrijo polprevodnikov (SIA), je poudaril, da so polprevodniki temeljni za gospodarsko odpornost in nacionalno varnost, zato bi morala ZDA nedvomno več vlagati v domači sektor čipov. Industrijsko združenje SEMI, ki predstavlja proizvajalce opreme za proizvodnjo polprevodnikov, je podprlo predlog, ki vključuje davčne olajšave za proizvajalce čipov za nakup in namestitev opreme v tovarnah v ZDA.

Ameriški proizvajalci čipov so se v zadnjih letih zaradi visokih stroškov in hitrega razvojnega cikla manj odločali za gradnjo vrhunskih tovarn čipov v ZDA. Nasprotno pa so druge vlade, med njimi Kitajska, Tajvan, Singapur in Izrael, namenile izdatna finančna sredstva v razvoj lastne domače proizvodnje, konkretno za plačevanje tovarniških zgradb in subvencioniranje drage opreme. Velike kitajske naložbe v industrijo s polprevodniki so vzbudile zaskrbljenost pri ameriških proizvajalcih in tudi Pentagonu, saj so za sodobne vojaške sisteme potrebni napredni čipi. Med drugim je Kitajska oktobra 2019 ustanovila tudi sklad v višini 26,7 mrd EUR za dodatno spodbujanje industrije.

Vir: Foxbusiness