Med novimi projekti za vzpostavitev infrastrukture za alternativna goriva sta dva iz Slovenije

torek, 16. april 2024


Evropska komisija je objavila izbor 42 novih projektov za vzpostavitev infrastrukture za alternativna goriva. Med njimi sta dva sta iz Slovenije, prvi zadeva Fraport Slovenija, drugi pa Javno podjetje energetika Ljubljana. Odprt pa je razpis za zbiranje prijav Sklada za infrastrukturo za alternativna goriva s proračunom v višini milijarde evrov za obdobje 2024–2025. Prvi rok za oddajo prijav je 24. september. 

Projekti so bili izbrani v okviru instrumenta za infrastrukturo za alternativna goriva (AFIF) instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), programa EU za financiranje evropske prometne infrastrukture.

V petem in zadnjem izbirnem krogu prvega razpisa za zbiranje predlogov AFIF, za katerega je bil rok za oddajo predlogov 7. november 2023, je bilo izbranih 42 projektov, ki bodo skupaj prejeli 424 milijonov EUR nepovratnih sredstev EU. To financiranje je združeno s financiranjem velikih finančnih institucij, da bi dosegli večji učinek nepovratnih sredstev EU.

S tem izborom bo AFIF podprl približno 4200 električnih polnilnih mest vzdolž evropskega cestnega omrežja TEN-T, 48 vodikovih polnilnih postaj za avtomobile, tovornjake in avtobuse ter elektrifikacijo storitev zemeljske oskrbe na 21 letališčih.

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je dejala: »Od leta 2021 je EU prek sklada AFIF številnim projektom dodelila več kot 1,3 milijarde EUR, s čimer je bilo vzpostavljenih 26396 električnih polnilnih mest, 202 vodikovi polnilni postaji in elektrificirane zemeljske storitve na 63 letališčih. Zadnji razpis je bil glede števila in kakovosti projektov najuspešnejši doslej, kar kaže na vse večje zanimanje za vodikovo in električno polnilno infrastrukturo.«

Direktorica Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA) Paloma Aba Garrote je dejala: 
»Še naprej podpiramo projekte, ki so izjemnega pomena za uresničitev ciljev, določenih v okviru zelenega dogovora EU. S tem novim izborom Evropska unija dokazuje, da prehod na promet brez emisij z uporabo alternativnih goriv niso sanje za prihodnost, ampak se v EU že dogaja.«
 

Razpis CEF Transport Alternative Fuels Infrastructure Facility (AFIF)

Trenutno je odprt nov razpis AFIF, za katerega je prvi rok za oddajo vlog 24. september 2024.

Cilj razpisa za zbiranje predlogov v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) za infrastrukturo za alternativna goriva (AFIF) je podpreti uvedbo infrastrukture za oskrbo z alternativnimi gorivi in tako prispevati k razogljičenju prometa v omrežju TEN-T.

S skupnim proračunom v višini 1 milijarde EUR za obdobje 2024-2025 bo sklad AFIF še naprej financiral projekte s kombinacijo nepovratnih sredstev CEF in financiranja s strani finančnih institucij. Izvaja se s tekočim razpisom za zbiranje predlogov, ki je bil objavljen 29. februarja 2024, do konca leta 2025 pa bodo potekali trije roki za oddajo predlogov.

Več:
   
Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini